De Amerikaanse president Donald Trump zou tijdens zijn ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov vorige week hebben gezegd dat het ontslag van FBI-directeur James Comey een “grote druk” wegnam.

Ook noemde hij Comey een “mafkees”, meldde The New York Times vrijdag op basis van een officieel gespreksverslag van de ontmoeting.

Perschef Sean Spicer ontkende de uitlatingen van Trump niet.

“Ik heb onlangs de directeur van de FBI ontslagen. Hij was gek, een echte mafketel”, zei Trump volgens de Amerikaanse krant. “Ik stond onder grote druk vanwege Rusland. Die druk is nu weg.”

“Er loopt geen onderzoek tegen mij”, voegde de president toe.

Onderhandelingstactiek

De ontmoeting vond plaats in het Witte Huis op 10 mei, een dag nadat Trump FBI-directeur James Comey de laan uitstuurde. Hij was de man die onderzocht of de Trump-campagne samenspande met Rusland om de verkiezingen te winnen.

Tijdens de ontmoeting, waar ook de Russische ambassadeur Sergej Kisljak bij aanwezig was, deelde Trump tevens strikt geheime informatie met de Russische functionarissen, informatie die de VS zelfs niet met trouwe bondgenoten had gedeeld. Daarmee bracht hij mogelijk een belangrijke bron voor informatie over Islamitische Staat in gevaar.

Volgens een medewerker van het Witte Huis was Trumps opmerking over Comey bedoeld als "onderhandelingstactiek", schrijft The New York Times.

"Het idee was om een beroep te doen op het plichtsbesef van de Russen door te zeggen dat de Russische inmenging tijdens de verkiezingen Trump met enorme politieke problemen heeft opgezadeld", aldus de anonieme ambtenaar. "Zo wilden ze Lavrov ontboezemingen ontlokken over Syrië, Oekraïne en andere zaken."

FBI-onderzoek gaat verder

Ondertussen is de druk op Trump allesbehalve verminderd. Sterker nog: het FBI-onderzoek naar de Russische connecties is na het ontslag van Comey verder geïntensiveerd.

Afgelopen week werd voormalig FBI-directeur Robert Mueller benoemd tot speciaal aanklager. Mueller is de voorganger van Comey en geldt als onkreukbaar. Hij geniet een uitstekende reputatie bij zowel Republikeinen als Democraten. "Dit is precies de juiste man voor deze klus", reageerder Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat.

En Comey is ook niet naar de achtergrond verdwenen: hij zou memo's hebben van zijn gesprekken met Trump. Daaruit zou onder meer blijken dat de president in februari aan Comey heeft gevraagd het onderzoek naar zijn toenmalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn te stoppen.

Dat kan worden gezien als belemmering van de rechtsgang, reden genoeg om Trump af te zetten als president, al is dat een lang en ingewikkeld proces.

Waardering Trump op dieptepunt

En het FBI-onderzoek komt voor Trump ook steeds dichterbij. Volgens de Washington Post hebben rechercheurs een adviseur in het Witte Huis op het oog die mogelijk banden zou hebben met Rusland. Het zou gaan om een functionaris dicht bij Trump, naar verluidt zijn schoonzoon Jared Kusher.

De president slaat ondertussen wild om zich heen. "De grootste heksenjacht op een politicus in de Amerikaanse geschiedenis", zo noemde Trump deze week het FBI-onderzoek.

Steeds meer Amerikanen keuren inmiddels het beleid van Trump af, blijkt uit een recente peiling van Reuters/Ipsos. Nog maar 38 procent van de ondervraagden steunt de politieke koers van de president. Dat is het laagste percentage sinds Trump in januari aantrad.

LEES OOK: Dreigt Donald Trump te worden afgezet als president van de VS?