Voormalig president Donald Trump heeft de Russische president Vladimir Poetin geprezen als “slim en geniaal”.

Daarmee reageerde Trump op het nieuws dat Poetin de regio’s Donetsk en Loehansk erkent als onafhankelijke staten en deze militair steunt.

Het is slim dat Poetin Oekraïne binnenvalt als vredesmacht, zei Trump.

Lees ook: VS kan in 2030 zijn vervallen tot een dictatuur, met Trump als wegbereider, waarschuwt Canadese politicoloog

“Slim en geniaal”, zo noemde voormalig president Donald Trump in een podcast-interview de constructie waarmee de Russische president Vladimir Poetin een invasie in Oekraïne rechtvaardigt.

Maandag 21 februari hield Poetin een historische toespraak waarin hij bekendmaakte dat Rusland de afgescheiden volksrepublieken Donetsk en Loehansk erkent als onafhankelijke staten. “Een slimme zet”, zei Trump in de “Clay Travis and Buck Sexton Show. Twee derde van de gebieden wordt nog steeds gecontroleerd door Oekraïne.

De oud-president vertelde dat hij ergens naar binnenging waar een televisiescherm was waarop hij het nieuws kon volgen: “Ik riep: ‘Dit is geniaal’. Poetin verklaart een groot deel van De Oekraïne – Oekraïne… Poetin verklaart het onafhankelijk. (…)Dat is geweldig”, aldus Trump. “Hoe slim is dat? Hij valt binnen als vredesmacht!”

Trump beweerde zonder verdere onderbouwing dat de Russische leider ervoor koos om Oekraïne nu binnen te vallen in plaats van tijdens zijn presidentschap, omdat hij een betere relatie had met Poetin dan president Joe Biden.

"Ik kende Poetin heel goed. Ik kon goed met hem opschieten. Hij mocht mij. Ik mocht hem graag", zei Trump. "Ik bedoel, weet je, hij is een taaie, heeft veel charme en veel trots. (...) En hij houdt van zijn land, weet je? Hij houdt van zijn land."

Gevraagd naar wat er misging met betrekking tot Oekraïne, herhaalde Trump zijn reeds lang bestaande en valse bewering dat de presidentsverkiezingen van 2020 van hem zijn gestolen.

"Nou, wat er misging was een gemanipuleerde verkiezing en wat er misging is een kandidaat die er niet zou moeten zijn en een man die geen idee heeft van wat hij aan het doen is", zei Trump over de Joe Biden. "Trouwens, dit zou bij ons nooit gebeurd zijn. Als ik in functie was geweest, ondenkbaar", voegde hij eraan toe.

'VS heeft troepenmacht à la Rusland nodig aan grens Mexico'

Trump koppelde de situatie in Oekraïne ook aan de aloude conservatieve grieven over immigratie. Hij zei dat de Verenigde Staten militair geweld moet gebruiken dat vergelijkbaar is met het geweld dat Rusland nu gebruikt, om de veiligheid langs de grens tussen de VS en Mexico te waarborgen.

"We kunnen dat gebruiken aan onze zuidelijke grens. Het is de sterkste vredesmacht die ik ooit heb gezien", sprak Trump over de Russische troepen. "Er waren meer legertanks dan ik ooit heb gezien. Ze gaan de vrede bewaren. (...) Dit is een man die erg slim is", zei hij over Poetin. "Ik ken hem erg goed - erg, erg goed."

Toen hem werd gevraagd of hij bezorgd is over militaire betrokkenheid van de VS bij een conflict in Oekraïne, iets waartegen de VS zich tot nu toe heeft verzet, bracht Trump opnieuw de grens tussen de VS en Mexico ter sprake. "Ik zie liever dat ze soldaten naar onze zuidgrens sturen", zei hij doelend op Amerikaanse troepen.

Tegelijk vindt hij dat de VS niet krachtig genoeg heeft gereageerd in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

"Het is een lachertje vergeleken met wat de andere kant doet. Weet je, hij stuurt 3.000 troepen. Ik hoorde vanmorgen, 3.000 troepen. Wat gaat dat doen behalve dat we in de problemen komen?", zei Trump zonder duidelijk te maken welke troepen hij precies bedoelt. De VS heeft militairen naar de Mexicaanse grens gestuurd en extra troepen naar Oost-Europa in verband met het Rusland-Oekraïne-conflict.

"Nee, ik zou graag onze zuidgrens beschermd zien en ze gaan zo slecht om met Oekraïne", voegde de oud-president eraan toe.

'Hij wilde Oekraïne altijd al hebben'

Trump zei ook dat hij Oekraïne met Poetin heeft besproken toen hij nog president was en dat de Russische leider zijn buurland altijd al wilde binnenvallen. "Ik wist dat hij altijd al Oekraïne wilde hebben. Ik sprak er met hem over. Ik zei: 'Dat kan je niet doen. Je gaat het niet doen.' Maar ik kon zien dat dat was wat hij wilde. Ik vroeg het hem altijd. We hebben er lang over gesproken."

Donald Trump and Vladimir Putin
Toenmalig President Donald Trump en de Russische President Vladimir Poetin tijdens hun ontmoeting in Helsinki in 2018, waar Trump Poetin leek te verdedigen in het Rusland-onderzoek. FOTO: Chris McGrath/Getty Images

Gedurende zijn hele presidentschap was de dynamiek tussen Trump en Poetin uiterst controversieel. In een tijd waarin Poetins regime steeds autoritairder werd en de betrekkingen tussen de VS en Rusland het grootste dieptepunt sinds de Koude Oorlog bereikten, prees en verdedigde Trump Poetin herhaaldelijk.

Dat Trump in 2018 de kant van de Russisch president leek te verkiezen boven die van de Amerikaanse inlichtingendiensten, die de inmenging van Rusland bij de Amerikaanse verkiezingen onderzochten, is misschien wel het meest beruchte voorbeeld hiervan. Nadat Trump kritiek kreeg van zowel de Republikeinen als Democraten, krabbelde hij terug en zei hij dat hij zich had vergist. Maar sindsdien bleef hij Poetin overladen met complimenten.

Trump bevroor de door het Congres goedgekeurde militaire hulp aan Oekraïne toen hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onder druk zette om een onderzoek in te stellen naar Biden en zijn zoon over ongegronde beschuldigingen van corruptie. Hij wilde ook dat Zelensky een onderzoek zou instellen naar een nep-complottheorie dat Oekraïne, en niet Rusland, zich bemoeide met de presidentsverkiezingen van 2016.

Lees meer over Donald Trump: