• De openbaar aanklager van de staat New York heeft een verzoek ingediend bij de rechter om de familie Trump te dwingen een dagvaarding op te volgen.
  • Letitia James heeft een rechterlijk bevel aangevraagd om voormalig president Trump, zijn zoon Donald Trump jr. en zijn dochter Ivanka onder ede te laten getuigen.
  • De openbaar aanklager onderzoekt of de Trump Organization bezittingen opzettelijk verkeerd heeft gewaardeerd.
  • Lees ook: Meer dan de helft van de Amerikanen denkt dat er opnieuw rellen komen zoals vorig jaar bij het Capitool

De openbaar aanklager van New York, Letitia James. heeft bij de rechter een verzoek ingediend om dagvaardingen voor Donald Trump en zijn oudste kinderen te laten afdwingen. Het gaat om Donald Trump Jr. en Ivanka Trump. 

In een persbericht laat James weten dat ze een rechterlijk bevel wil laten uitgaan om de drie leden van de familie Trump onder ede te laten getuigen. Ze doet onderzoek naar de financiële gang van zaken bij de Trump Organization.

In het verzoek wordt ook een rechterlijk bevel gevraagd om de Trumps te dwingen documenten te overleggen die verband houden met het onderzoek naar de voormalige president.

“Twee jaar lang hebben Trump en zijn medewerkers allerlei vertragingstactieken en rechtszaken ingezet in een poging om een legitiem onderzoek naar de financiële transacties van het bedrijf van Trump te dwarsbomen”, schrijft James in het persbericht.

Zij voegt eraan toe dat het onderzoek "belangrijk bewijsmateriaal" aan het licht heeft gebracht waaruit zou blijken dat Trump en zijn bedrijf hun bezittingen "verkeerd en frauduleus" hebben gewaardeerd, waardoor er een verkeerde voorstelling van zaken is ontstaan en er financiële voordelen genoten zijn, zoals goedkope leningen, verzekeringsdekking en belastingaftrek die niet van toepassing was. 

"Niemand in dit land kan kiezen of en hoe de wet op hem van toepassing is," twitterde ze dinsdag.

"Donald Trump, Donald Trump, Jr. en Ivanka Trump zijn allen nauw betrokken geweest bij de transacties in kwestie, dus zullen wij hun pogingen om zich aan een getuigenis in dit onderzoek te onttrekken, niet tolereren", aldus James. 

"Wij zullen dit onderzoek voortzetten om de feiten aan het licht te brengen en gerechtigheid na te streven, hoeveel obstakels de heer Trump en zijn familie ons ook in de weg werpen. Niemand staat boven de wet."

James onderzoekt momenteel de vastgoedonderneming van Trump wegens fraude, specifiek over de vraag of de organisatie de waarde van eigendommen voor financierings- en belastingdoeleinden heeft opgeblazen of juist extreem laag heeft laten waarderen.

Hoewel Trump afgelopen weekend tijdens een bijeenkomst in Arizona beweerde dat hij niet weet "wie James in godsnaam is", is hij vorige maand een rechtszaak tegen de openbaar aanklager begonnen waarin hij James ervan beschuldigt dat zij hem met onderzoeken probeert "lastig te vallen."

In een reactie op de dagvaardingen en de rechtszaak in het algemeen zei Eric Trump, een van de zonen van Trump en vice-president van z'n bedrijf, in een interview met Fox News dat het onderzoek "ongrondwettelijk" is.  

LEES OOK: De Amerikaanse centrale bank moet de rente in één keer fors verhogen om vertrouwen te herwinnen dat inflatie wordt aangepakt, aldus topbelegger Bill Ackman