Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:56

Canada moet zich voorbereiden op grimmige ontwikkelingen in buurland de Verenigde Staten. Daarvoor waarschuwt de Canadese politicoloog Thomas Homer-Dixon in een opiniestuk in de krant The Globe and Mail.

Bijna een jaar na de bestorming van het Capitool door aanhangers van voormalig president Donald Trump, ziet Homer-Dixon nog altijd grote risico’s voor de democratie in de Verenigde Staten.

“In 2025 kan de Amerikaanse democratie instorten, met extreme binnenlandse politieke instabiliteit als gevolg, en wijdverspreide interne geweldadigheden. Tegen 2030, zo niet eerder, kan het land onder een rechtse dictatuur vallen”, schrijft de Canadese wetenschapper.

Extreme politieke verdeeldheid in VS is risico voor democratie

Homer-Dixon geeft toe dat dit extreme scenario’s zijn, maar acht ze niet volstrekt hypothetisch, gelet op de extreme politieke verdeeldheid in de Verenigde Staten.

Hij ziet daarbij de aanhoudende verkondiging door Donald Trump dat de verkiezingen van 2020 zijn "gestolen", als een vergif voor de Amerikaanse democratie. De zogenoemde 'Big Lie' biedt volgens hem voor aanhangers van Trump vorm van rechtvaardiging om uiteindelijk naar gewelddadige middelen te grijpen om de macht terug te winnen.

Thomas-Dixon ziet een eventuele herverkiezing van Donald Trump in 2024 als een belangrijk mogelijk omslagpunt. Dit zou kunnen leiden tot versterkte polarisatie en politieke chaos, waarbij de weg geplaveid wordt voor een autoritaire opvolger die de binnenlandse onrust onder controle moet brengen.

De Canadese politicoloog vindt dat zijn land zich nu al moet voorbereiden op de consequenties van een dergelijk scenario.

Lees hier het hele opiniestuk van Thomas Homer-Dixon over de bedreigingen voor de Amerikaanse democratie