De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder de wet waarin het steunpakket van 2200 miljard dollar (2.000 miljard euro) om de Amerikaanse economie te ondersteunen in de huidige coronacrisis is geregeld. Eerder op vrijdag ging het Congres in de VS akkoord met de noodsteun.

De Senaat was eerder deze week akkoord gegaan. Vrijdag schaarde ook het Huis van Afgevaardigden zich achter het steunpakket. Trump had eerder al gezegd de wet direct te ondertekenen zodra die door het Congres was geloodst.

Analyse: Coronacrisis leidt tot explosie van dollarschulden – daar heeft VS nu geen last van, maar dat kan straks anders worden

Het steunpakket is het omvangrijkste in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Drie weken na de officiële goedkeuring van de wet krijgen miljoenen Amerikanen tot 3000 dollar overgemaakt van de overheid. Daarnaast staat zo’n 500 miljard dollar gereserveerd voor hard geraakte sectoren zoals de luchtvaart. Kleine ondernemers kunnen goedkoop lenen, waarvoor 350 miljard dollar beschikbaar komt. Verder gaat 250 miljard dollar naar steun voor mensen die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt. Nog eens 100 miljard dollar wordt uitgetrokken voor ziekenhuizen en het gezondheidssysteem.

De Amerikaanse economie heeft de ingreep hard nodig. Donderdag werd nog bekend dat in één week 3,3 miljoen Amerikanen een uitkeringsaanvraag indienden omdat hun bedrijven dichtgingen om de uitbraak in te dammen. Zo’n explosieve stijging kwam nog nooit eerder voor. Ondertussen liet ook het consumentenvertrouwen de sterkste daling sinds oktober 2008 zien.

Hoewel de uitbraak van het virus in de VS later begon dan in China of Europa, telt het land nu het hoogste aantal coronabesmettingen wereldwijd. Het longvirus is al bij circa 86.000 Amerikanen vastgesteld. Er zouden meer dan 1200 mensen aan zijn overleden.

Comité in voor toezicht op coronasteunpakket

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal een comité instellen om toezicht te houden op de besteding van het coronasteunpakket van 2200 miljard dollar dat de economie moet ondersteunen. Dat zei Huis-voorzitter Nancy Pelosi vrijdag (lokale tijd) tegen MSNBC.

Lees ook op Business Insider

“Het Congres zal toezicht houden en we zullen ons panel laten benoemen door het Huis om ervoor te zorgen dat we weten waar die fondsen worden uitgegeven”, zei Pelosi.

Pelosi reageerde op een verklaring van president Donald Trump. Die stelde een paar uur na het ondertekenen van de wet dat hij het niet eens is met een wetsonderdeel dat regelt dat een inspecteur-generaal inzicht krijgt in uitgaven uit het fonds en bepaalde informatie daarover direct kan rapporteren aan het Congres.

Trump zei in de verklaring dat hij dat niet zonder zijn goedkeuring zal laten gebeuren. De inspecteur moet volgens de president eerst zijn toestemming krijgen voordat die verslag uitbrengt aan het Congres.