De Amerikaanse aanstaande president Donald Trump gaf zijn eerste persconferentie in 2017 nadat op dinsdagavond een onbevestigd document gepubliceerd werd waarin een onbekende Britse spion meerdere aantijgingen doen aan het adres van Trump.

Trump reageerde al via Twitter maar sprak nu voor het eerst over het rapport, dat voor veel mediaorganisaties al weken bekend was maar ongepubliceerd bleef omdat de verhandelingen niet te stutten waren met feiten. CNN ging over tot publicatie toen het hoorde dat Trump op de hoogte gesteld was van het mysterieuze rapport.

“It’s all fake news. Phony stuff. It didn’t happen. It was put together by opponents of ours (…). Sick people- put that crap together. (…) It should not even have entered paper. It’s a disgrace.”

Eerder al zinspeelde hij op de mogelijkheid dat de Amerikaanse inlichtingendiensten achter de bevreemdende documenten zitten. Trump heeft zich – om het zacht uit te drukken – kritisch uitgelaten over het werk van CIA en FBI. Hij roemde ook de media die het document wekenlang niet publiceerden maar na de ‘primeur’ van CNN ook tot openbaarmaking overgingen.

‘Rusland achter de hack’

De aanstaande president kreeg vragen over de rol van Rusland in de verkiezingen – ongeveer tegelijkertijd met zijn beoogde minister van Buitelandse Zaken Rex Tillerson. “Ik denk dat Rusland achter de hack zit”, zei hij op een vraag van een journalist of het in Trumps ogen klopt dat het Kremlin de Democratische partij inbrak en beschadigende e-mails van Hillary Clintons campagneteam lekte. Maar Trump praatte eroverheen en ging in sneltreinvaart verder: “Maar andere landen hacken ons ook. En individuen. Toen er 22 miljoen namen op staat lagen hoorde je er niemand over. Dat was vast China. Buitengewoon.”

Over de pogingen van de Russische regering om het vertrouwen in de Amerikaanse democratie te ondermijnen, zei Trump. “Als hij [Poetin] werkelijk iets had gehad over mij, had hij het zelf wel vrijgegeven. Hij heeft zelf aangegeven dat het nepnieuws is en daar ben ik blij mee.”

Trump vervolgde: “Als Poetin Trump mag, is dat een pluspunt, geen zwaktebod. Rusland kan helpen met IS, number one tricky. Deze regering heeft IS gecreëerd. Ze creëerden eerst de leegte waar IS vervolgens instapte.” En hij herhaalde: “If Putin likes Trump, guess what folks, that’s an asset, not a liability.”

Maar meteen daarna voegde Trump, die volgende week ingezegend zal worden, eraan toe dat hij ‘niet verwacht’ en goede relatie met Poetin te zullen hebben. “Ik denk het niet. Het is mogelijk, maar ik denk het niet.”