President Donald Trump is nog altijd vastberaden om een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften na te komen: het bouwen van een muur op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Hij pitchte een idee bij zijn Republikeinse partij om de muur te voorzien van zonnepanelen en de opgewekte stroom te gebruiken om de kosten van de bouw en het onderhoud ervan te betalen.

Thomas Gleason, van het in Las Vegas gevestigde architectenbureau Gleason Partners LLC, roept naar eigen zeggen al maanden dat de eventuele muur voorzien moet worden van zonnepanelen. Hij diende al een voorstel in bij het ministerie van Homeland Security waarin de zonnepanelen een prominente rol spelen.

Gleason kent naar eigen zeggen wat mensen die direct contact hebben met Trump. Dus gaf hij zijn personeel opdracht om een muur met zonnepanelen te ontwerpen en onder de aandacht van de president te brengen.

Volgens Gleason kan de bouw van de muur in minder dan twintig jaar worden terugverdiend door de verkoop van de energie die de panelen opwekken. Al hield hij een slag om de arm bij zijn berekeningen. Want, de Mexicaanse grens is alles behalve een rechte lijn en de intensiteit van de zon varieert per maand.  Een gedetailleerde berekening is er nog niet omdat Gleason Partners LLC nog wacht op groen licht vanuit Washington D.C., aldus Gleason.

Volgens de directeur heeft hij zijn berekeningen gebaseerd op de dalende aanschafprijs van zonnepanelen. Kosten daarvoor daalden van 8 dollar per watt in 2009 naar 1,50 dollar per watt in 2016, blijkt uit gegevens van de Solar Energy Industries Association.

US-Mexico border wall

Foto: Een patrouille in San Ysidro, Californië, langs de grensmuur tussen Mexico en de VS, januari 2017. Bron: Sandy Huffaker/Getty Images

CEO's in de wereld van hernieuwbare energie prijzen Trumps besluit om zonnepanelen te installeren op de muur.

"We zijn dolblij dat president Trump de economische waarde ziet van zonne-energie, zeker nu de prijzen in de sector blijven dalen", zegt Bryan Birsic, CEO van Wunder Capital, een investeringsfonds voor hernieuwbare energie, tegen Business Insider.

"We zien liever een andere plek en een ander doel voor een grote zonnepaneleninstallatie, toch moedigen we alle vormen van schone energie in de VS aan", aldus Birsic.

Gleason gelooft dat boeren aan beide kanten van de muur blij zijn met de komst van de 'zonnemuur', omdat de panelen kunnen zorgen voor goedkope stroom in afgelegen gebieden langs de grens die deels nog verstoken zijn van elektriciteit.

"We zijn onze eigen energiecentrale", voegde Gleason er aan toe. Hij erkent wel dat externe partijen actief de muur moeten managen, zoals Homeland Security wenst. Gleason zegt dat de goedkope, hernieuwbare energie die van de muur afkomt ervoor gaat zorgen dat de tegenstanders van de muur hun toon wat gaan matigen. En dat de waarde van de grond langs de grens zal stijgen.

Nog een lekkermakertje van Gleason: volgens hem worden de zonnepanelen in zijn ontwerp gemaakt in de Verenigde Staten, terwijl het beton voor de muur uit Mexico moet komen, wat zijn ontwerp goedkoper maakt.

"Het is onze intentie om een realistisch, no-nonsens ontwerp te maken voor een muur die zichzelf terugverdient en iedereen blij maakt, incluis de president", besluit Gleason.

Hieronder enkele schetsen van hoe de muur van Gleason Partners LLC eruit moet komen te zien. De schetsen komen van de firma zelf.


In de panelen komt een knik zodat ze geen schaduw creëren. De bovenste panelen worden geautomatiseerd zodat ze de zon volgen.

Foto: Gleason Partners LLC

De voorgestelde muur gezien vanaf de Mexicaanse kant. Zonnepanelen in de VS staan - net als in Nederland - richting het zuiden gericht, zodat ze het meeste zonlicht opvangen.

Foto: Gleason Partners LLC

Nog een doorkijkje van de muur vanuit Mexico. De zonnepanelen komen op een betonnen constructie met hekken aan de boven- en onderkant.

Foto: Gleason Partners LLC

Een aanblik vanuit de VS. Volgens Gleason genereert de muur genoeg energie om sensoren en grenspatrouille te voorzien van genoeg stroom.

Foto: Gleason Partners LLC

Een close-up van de zonnepanelen. Die worden volgens Gleason in de VS gemaakt. Volgens hem genereren ze 2.0MW per uur.

Foto: Gleason Partners LLC

LEES OOK: Deze 8 techbedrijven beloven in 2020 een vliegende auto af te hebben