• President Trump is boos zijn dochter Ivanka Trump en haar man Jared Kushner, omdat zij naar de inauguratie van Joe Biden willen.
  • Trump liet op Twitter weten zelf niet naar de inauguratie te gaan. Hij is de vierde Amerikaanse president die de traditie doorbreekt.
  • De Britse tabloid The Daily Mail meldt dat bronnen elkaar tegenspreken over de vraag of Ivanka naar de inauguratie van Biden komt.

De Amerikaanse president Donald Trump is boos op zijn dochter Ivanka Trump en schoonzoon Jared Kushner, omdat zij van plan zouden zijn om de inhuldiging van Joe Biden bij te wonen, zegt een bron bij de Republikeinse partij tegen Insider.

Volgens de bron zouden niet alleen politieke bondgenoten afstand van de president hebben genomen sinds de bestorming van het Amerikaanse Capitool door zijn aanhangers vorige week, maar zou er ook onenigheid zijn ontstaan tussen Trump en zijn eigen familieleden. Alleen zijn zoons Eric Trump en Donald Trump Jr. zouden hun vader nog steunen.

Trump maakte afgelopen vrijdag via Twitter bekend, vlak voordat zijn account definitief werd blokkeerd, dat hij niet naar de inauguratie van Joe Biden gaat op 20 januari.

Trump is de vierde president die de 150 jaar oude traditie doorbreekt. Martin Van Buren en Woodrow Wilson moesten beiden verstek laten gaan door gezondheidsklachten. Richard Nixon besloot de inhuldiging van zijn opvolger, Gerald Ford, niet bij te wonen nadat hij door het Watergateschandaal moest aftreden.

Volgens een bron die de Britse tabloidkrant The Daily Mail sprak, zou Ivanka Trump naar de inhuldiging van Biden willen gaan, omdat zij “ongerust zou zijn dat haar veelbelovende politieke carrière in gevaar is en er alles aan wil doen om haar reputatie te redden."

Een andere bron die The Daily Mail sprak, gaf echter aan dat Ivanka niet naar de inauguratie zou komen.

Politici in het Huis van Afgevaardigden verstoppen zich onder de stoelen voor Trump-aanhangers die op gewelddadige wijze het gebouw zijn binnengedrongen. Foto: Tom Williams via Getty Images
Politici in het Huis van Afgevaardigden verstoppen zich onder de stoelen voor Trump-aanhangers die op gewelddadige wijze het gebouw zijn binnengedrongen. Foto: Tom Williams via Getty Images

De politieke positie van Trump is na de rellen bij het Capitool ernstig verzwakt. De Democraten zijn een tweede procedure gestart om de president te kunnen afzetten en meerdere Republikeinse partijleden hebben hiervoor hun steun betuigd. Dit is vooral van symbolische waarde, omdat Trump over een week al geen president meer is.

Er zijn intussen wel indicaties dat de relatie tussen vicepresident Mike Pence en president Trump sterk is bekoeld sinds de bestorming vorige week. Volgens nieuwszender CNN zouden de relschoppers “hang Mike Pence” hebben geschreeuwd terwijl ze het gebouw binnendrongen. Trump zou, volgens het Amerikaanse nieuwsstation, nooit de moeite hebben genomen zijn vicepresident te bellen om te vragen of hij enigszins was bijgekomen van de heftige ervaring. 

Volgens persbureau Bloomberg zouden de twee maandag voor het eerst sinds afgelopen week telefonisch contact hebben gehad, waarin ze afspraken tot het einde van hun termijn te blijven samenwerken. De ambtstermijn van Trump en Pence eindigt op de dag dat Joe Biden wordt geïnaugureerd tot president: op 20 januari.

Lees meer over de bestorming van het Capitool: