• De top van het Amerikaanse bedrijfsleven veroordeelt de bestorming van het Capitool door aanhangers van president Trump.
  • Volgens Coca-Cola zijn de gebeurtenissen een “belediging van de idealen van de Amerikaanse democratie”.
  • Facebook schorst het account van Donald Trump voor onbepaalde tijd.

De top van het Amerikaanse bedrijfsleven veroordeelt de gebeurtenissen in Washington van woensdag, toen aanhangers van president Donald Trump het Capitool bestormden.

De CEO’s gebruiken termen als verbijstering en beschaming voor wat er is gebeurd, maar zeggen ook vertrouwen te hebben in de Amerikaanse instituties en een vreedzame overdracht van de macht te willen.

Coca-Cola noemde de gebeurtenissen een “belediging van de idealen van de Amerikaanse democratie”. “We zijn allemaal verbijsterd door de onrechtmatige en gewelddadige gebeurtenissen die zich hebben voltrokken in Washington D.C. Nu de verkiezingsuitslagen zijn bekrachtigd, hebben we vertrouwen dat de Amerikaanse democratische instituten voor een vreedzame overdracht van de macht zullen zorgen en de Verenigde Staten vooruit kunnen als één natie.”

Apple-topman Tim Cook liet aan CNN weten dat de bestorming een “verdrietig en beschamend hoofdstuk” is in de Amerikaanse geschiedenis. “Degene die verantwoordelijk zijn voor deze opstand moeten ter verantwoording worden geroepen en we moeten de transitie van de regering van aankomend president Joe Biden voltooien. Onze idealen doen er het meeste toe, wanneer ze worden aangevallen”, aldus Cook.

De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron zei tegen CNN ook ook een vreedzame overdracht van de macht te willen. "Het geweld in Washington D.C. bezoedelt een traditie van respect voor de rechtsstaat die twee eeuwen teruggaat."

De branchevereniging van Amerikaanse bankiers, de American Bankers Association, zei tegen de nieuwszender dat het geweld verwerpelijk is en dat het "ons allen moet choqueren en bedroeven". Brian Moynihan, topman van de Bank of America zei dat de "vreselijke gebeurtenissen" aantonen dat er een "dringende behoefte is van alle Amerikanen om zich achter een van onze meest gekoesterde principes" te scharen: "de kalme overdracht van macht die zonder onderbreking heeft plaatsgevonden sinds ons land werd opgericht".

Stephen Schwarzman, topman van investeringsfonds Blackstone, noemde tegenover CNN de bestorming "verschrikkelijk" en zegt "geschokt" te zijn door "de poging van deze meute om de grondwet te ondermijnen". Ford-topman Jim Farley liet weten dat het autobedrijf het geweld en "antidemocratische acties" veroordeelt.

Zuckerberg schorst accounts Trump op Facebook en Instagram

Facebook heeft de accounts van Trump op Facebook en Instagram voor onbepaalde tijd geschorst vanwege de bestorming van het Capitool woensdag. De schorsing duurt in ieder geval tot na de machtsoverdracht op 20 januari. Oprichter van het sociale medium Mark Zuckerberg zegt in een post op Facebook dat het bedrijf zo wil voorkomen dat Trump het platform gebruikt om op te roepen tot geweld.

Facebook is voor Trump niet het belangrijkste sociale medium. Hij gebruikt vooral Twitter. Daar werd hij ook tijdelijk geschorst, maar na het verwijderen van een aantal berichten wordt zijn account donderdag weer geopend.

"Wij geloven dat het risico te groot is om de president toe te staan gebruik te maken van onze diensten", schrijft Zuckerberg. "Daarom hebben we zijn accounts op Facebook en Instagram voor onbepaalde tijd geblokkeerd. Dat duurt zeker de komende twee weken tot na de machtsoverdracht."

Zuckerberg noemt Trumps berichten schokkend. "Zijn beslissing om dit platform te gebruiken om de daden van zijn aanhangers goed te praten in plaats van te veroordelen heeft veel mensen in de VS en over de wereld geschokt."

Webshops halen Trump-merchandise offline

Webwinkels die merchandise verkopen rond Trump zijn offline gehaald door Shopify, dat de sites beheert. Volgens het Canadese bedrijf zijn de acties van Trump onacceptabel.

De president zette zijn aanhangers woensdag aan tot een mars naar het Capitool in Washington die uitmondde in een bestorming van het parlementsgebouw.

Wie nu de site Trumpstore.com probeert te bezoeken, krijgt de melding dat deze webwinkel niet langer beschikbaar is. Volgens Shopify zijn alle webwinkels die zijn gelieerd aan Trump nu gesloten. Volgens een woordvoerster heeft Trump de regels voor klanten van het bedrijf geschonden door aan te zetten tot geweld.

LEES OOK: Amerikaans Congres stelt verkiezingszege Joe Biden officieel vast – Trump belooft nu ‘ordelijke’ machtsoverdracht