Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met het opstarten van een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump.

Die procedure moet vervolgens in de Senaat plaatsvinden, maar de kans dat deze voltooid wordt vóór het aflopen van de ambtstermijn van Trump op 20 januari is verwaarloosbaar.

De tweede poging om Trump af te zetten heeft vooral symbolische waarde.

Een historische gebeurtenis in het Amerikaanse parlement. Voor de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis krijgt een president voor de tweede keer een afzettingsprocedure aan zijn broek.

Het Huis van Afgevaardigden van het parlement vindt dat president Donald Trump moet worden afgezet. De Republikein, nog een week in ambt, wordt beschuldigd van het aanzetten tot een opstand. Hij zou aanhangers hebben opgehitst het parlement in Washington te bestormen.

De stap van het Huis geldt als politiek signaal dat wat Trump heeft gedaan, echt niet door de beugel kan, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Verder werd benadrukt dat de parlementariërs zelf slachtoffer waren van de aanval door een meute en zich in veiligheid moesten brengen. Bij de bestorming vielen meerdere doden.

Een meerderheid van het door Democraten gedomineerde Huis stemde voor een zogenoemde impeachment, onder wie ook tien Republikeinen. Een van hen was Liz Cheney, dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney onder president George W. Bush.

Eerste stap voor impeachment Trump vooral van symbolische waarde

Om de president daadwerkelijk weg te krijgen, moet de Senaat akkoord gaan. In deze kamer van het parlement hebben de Republikeinen nu nog een meerderheid. Zij buigen zich op zijn vroegst volgende week over de volgende stap.

De Republikeinse leider McConnell sloot een snel proces uit. Hij gelooft niet dat Trump voor het einde van zijn ambtstermijn, die volgende week woensdag afloopt, nog op een eerlijk proces kan rekenen. "Zelfs als het proces in de Senaat deze week zou beginnen en snel zou verlopen, zal er geen eindoordeel zijn voordat Trump het Witte Huis heeft verlaten", aldus McConnell.

McConnell zei dinsdag dat de daden van Trump de huidige impeachment rechtvaardigen. De Republikeinse senaatsfractieleider zou er ook blij mee zijn dat de Democraten in het Huis van Afgevaardigden de procedure hebben opgestart.

De komende dagen moeten in het parlement echter in het teken staan van "het faciliteren van een veilige inauguratie en een ordelijke overdracht van de macht naar de aankomende regering-Biden", aldus McConnell.

Afzetting Trump vóór 20 januari niet meer haalbaar

Op woensdag 20 januari volgt de inhuldiging van president Joe Biden. Een daadwerkelijke afzetting van Trump is zo niet meer haalbaar. Maar de schande van twee impeachments zal aan hem blijven kleven, aldus Amerikaanse media.

Een Democratische afgevaardigde maakte nog eens duidelijk waarom president Trump meteen weg moet: "Er zijn momenteel meer troepen in Washington dan in Afghanistan. En ze zijn hier om ons te verdedigen tegen de opperbevelhebber, de president van de Verenigde Staten en zijn gepeupel." Alleen al in het parlement zijn duizenden leden van de nationale garde gestationeerd. Deze reservestrijdkrachten moeten een tweede bestorming voorkomen.

De eerste poging Trump af te zetten strandde vorig jaar in de Senaat. Trump werd toen machtsmisbruik en belemmering van het parlement ten laste gelegd. Hij zou zijn bevoegdheden hebben misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten voor zijn eigen politieke gewin.

LEES OOK: Donald Trump is naar verluidt boos op zijn dochter Ivanka en haar man Jared Kushner, omdat ze naar de inauguratie van Biden willen