• Washington-correspondent Robert Moore van de Britse tv-zender ITV krijgt lof voor zijn reportage over de bestorming van het Amerikaanse Congresgebouw door Trump-aanhangers.
  • Moore liep tussen de demonstranten toen ze het Capitool binnendrongen en deed verslag van de vernielingen en chaos.
  • “Dit is precies waar men voor vreesde”, zegt Moore in zijn reportage. “Het wordt steeds duidelijker dat de wonden in dit land niet geheeld, maar alleen maar groter zijn geworden.”

Op de dag dat de uitslag van de presidentsverkiezingen officieel zou worden bekrachtig door het Amerikaanse Congres brak er ongekend geweld uit in de hoofdstad Washington D.C.

Aanhangers van president Donald Trump bestormden het Capitool, waarin de Senaat en Huis van Afgevaardigden vergaderden. Congresleden werden in allerijl geëvacueerd, terwijl de boze menigte een ravage aanrichtte in het historische gebouw.

Washington-correspondent Robert Moore van de Britse tv-zender ITV stond er met de neus bovenop. Hij volgde de Trump-supporters naar binnen en deed ontnuchterend verslag van de chaos in het hart van de Amerikaanse politiek.

“Vier jaar lang hebben we veel maatschappelijke onrust gezien in Amerika”, begint Moore de reportage, terwijl langs hem demonstranten lopen. “Maar niets zoals dit.”

“Er werd traangas afgevuurd vanaf het podium waarop Joe Biden straks wordt geïnaugureerd”, gaat Moore verder. De camera draait dan naar de demonstranten die tussen de rookwolken door afstormen op de politie voor het gebouw. De menigte overrompelt de agenten en dringt het Capitool binnen.

“Dit is precies waar men voor vreesde”, aldus Moore. “Maar dit is in geen enkel opzicht een verrassing. Het is aangewakkerd door de retoriek van de president. Het wordt steeds duidelijker dat de wonden in dit land niet geheeld, maar alleen maar groter zijn geworden.”

Nadat de demonstranten de deuren hebben geforceerd zegt Moore dat het voor hen even voelt “alsof ze een kostbare overwinning” hebben geboekt. De menigte scandeert “USA! USA!” en “Stop the steal!”.

In de gangen van het Congresgebouw vraagt Moore aan enkele demonstranten wat de zin van deze actie is.

“Omdat ze voor ons werken. Ze kunnen niet zeggen dat we niet hebben gezien wat we gezien hebben”, schreeuwt een boze Trump-aanhanger. “Omdat we goede burgers zijn die zich aan de wet houden. De regering heeft ons dit aangedaan, JULLIE hebben ons dit aangedaan. Wij protesteren voor onze vrijheid”, roept een ander.

Moore en zijn camerateam volgen daarna demonstranten die inbreken in het kantoor van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en leider van de Democraten. Een van hen draagt een trui met daarop de tekst ‘Camp Auschwitz’.

De ITV-verslaggever spreekt nog een paar mensen uit de groep Trump-supporters. Ze hebben het Capitool bestormd, omdat “het ons land en ons huis is”, roepen ze naar Moore, die zijn reportage besluit met een sombere slotzin. “Amerika’s lange geschiedenis als stabiele democratie lijkt oprecht in gevaar te zijn.”

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen: