President Donald Trump lijkt zich toch wel zorgen te maken over de rechtszaken die hem te wachten staan als hij het Witte Huis verlaat.

Hij zei dat “ze ons willen neerhalen” en dat “we dat niet mogen laten gebeuren.” De president benoemde specifiek de onderzoeken die tegen hem lopen in New York.

Voor Trump is er mogelijk een weg om onder rechtszaken op federaal niveau uit te komen. Maar dat geldt niet voor rechtszaken op staatsniveau.

President Donald Trump is toch wel bezorgd over de rechtszaken die hem in New York te wachten staan als hij het Witte Huis verlaat. Dat liet hij doorschemeren in zijn speech van 46 minuten die woensdag op Facebook en Youtube werd gepost.

“Nu hoor ik dat dezelfde mensen die me niet in Washington konden pakken, elk stukje informatie naar New York hebben gestuurd. Zodat ze me daar te grazen kunnen nemen”, zei Trump halverwege zijn toespraak waarin hij vooral ongefundeerde beschuldigingen deed van wijdverbreide kiezersfraude bij de verkiezingen van 2020.

“Ze willen niet mij, maar ons neerhalen. En dat kunnen we niet laten gebeuren”, zei de president.

Als Trump op 20 januari 2021 het Witte Huis verlaat, staan hem een aantal rechtszaken te wachten, zowel op federaal als op staatsniveau.

Zodra hij geen president meer is, verliest Trump zijn immuniteit. In theorie kan hij zichzelf voor die tijd gratie verlenen met een truc. Maar als dat al lukt, dan helpt dat Trump alleen op landelijk niveau. De president kan geen invloed uitoefenen op rechtszaken die in staten lopen.

New York onderzoekt fraude en betaling van zwijggeld door Trump

De openbaar aanklagers van de staat New York en het district Manhattan, Letitia James en Cyrus Vance, voeren zowel civiel- als strafrechtelijk onderzoek uit naar Trump en de Trump Organization. Het draait hierbij om de vraag of de president en zijn bedrijf belasting-, bank- en verzekeringsfraude hebben gepleegd.

Op federaal niveau kan Trump rechtszaken tegemoet zien met betrekking op een groot aantal van zijn activiteiten, waaronder zijn betrokkenheid bij de illegale betaling van zwijggeld door zijn voormalig advocaat Michael Cohen.

Ook wordt hij beschuldigd van belastingfraude en het aannemen van ongeoorloofde beloningen in de functie van president. Daarnaast is zijn inaugurele commissie onderwerp van onderzoek, omdat geld van non-profitfondsen zou zijn overgemaakt naar bedrijven van de familie Trump.

Van het Rusland-onderzoek tot zijn afzettingsprocedure, Trump heeft bijna elk onderzoek naar hem of naar zijn bedrijven omschreven als "heksenjacht."

De president lijkt zich vooral te bekommeren om de rechtszaken op staatsniveau die hem in New York te wachten staan. In zijn toespraak van woensdag benoemde Trump expliciet wat hem kan gebeuren als hij het Witte Huis verlaat.

Waarschijnlijk is de president minder bezorgd over de federale rechtszaken en onderzoeken. Naar verluidt heeft hij adviseurs geraadpleegd over het verlenen van gratie aan zijn kinderen Donald jr., Ivanka en Eric, alsmede aan zijn schoonzoon Jared Kushner en zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani.

Pence kan flitspresident worden

En dan is er nog de mogelijkheid dat Trump zichzelf vrijwaart door vóór de inauguratie van Joe Biden heel even het stokje over te geven aan vicepresident Mike Pence. Die kan dan als president gratie verlenen aan Trump. Maar deze constructie kan hij dus alleen toepassen op federale rechtszaken en niet op staatsniveau.

Mogelijk loopt Trump op federaal niveau sowieso geen gevaar. "Biden zal zijn politieke kapitaal en middelen niet willen verspillen aan president Trump", zei Alan Dershowitz, een advocaat die Trump hielp verdedigen tijdens zijn afzettingsproces, onlangs tegen Business Insider.

New York is volgens Dershowitz een ander verhaal. "De autoriteiten daar zullen zich door niets laten tegenhouden om achter Trump aan te gaan."

Lees meer over Donald Trump: