• Treinen rijden met ingang van zaterdag volgens een speciale basisdienstregeling. Op alle stations in heel Nederland vertrekt vanaf die dag twee keer per uur in beide richtingen een trein.
  • Volgens de NS en ProRail kunnen op deze manier dokters en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan.
  • Evenals het treinverkeer heeft ook de luchtvaart door het coronavirus te maken met een sterke daling van het aantal passagiers, blijkt uit cijfers van Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport.

Treinen rijden met ingang van zaterdag volgens een speciale basisdienstregeling. Op alle stations in heel Nederland vertrekt vanaf die dag twee keer per uur in beide richtingen een trein, hebben de NS en ProRail dinsdag verklaard.

Volgens de NS en ProRail kunnen op deze manier dokters en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan.

“De huidige situatie vraagt veel van ons allemaal”, aldus Roger van Boxtel, president-directeur van NS. “We willen ook zuinig zijn op alle NS-collega’s, want we vragen veel van hen. Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bijzetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken. Op deze manier houden we Nederland veilig en verantwoord in beweging.”

Het was de afgelopen dagen al erg rustig in de treinen. Vanwege het coronavirus zette de NS al geen extra spitstreinen meer in.

Luchthavens melden halvering passagiers

Ook de luchtvaart heeft door het coronavirus te maken met een sterke daling van het aantal passagiers. De luchthavens Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport vervoeren de helft minder passagiers dan normaal. Ze bereiden zich voor op een verdere daling, hebben ze dinsdag laten weten in een gezamenlijke verklaring.

Schiphol vervoert de laatste dagen 50 procent minder passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar en verwerkt 20 procent minder vliegtuigen die opstijgen en landen. Rotterdam The Hague Airport ervaart een vergelijkbare terugloop van de passagiersaantallen.

Normaal gesproken rond deze tijd zouden er per dag zo'n vijftig vliegtuigen opstijgen vanuit Eindhoven Airport. Nu vertrekken er nog geen dertig. Volgens een woordvoerder komen er vooral veel mensen terug van hun vakantiebestemming. Omgekeerd gaan weinig mensen nu met het vliegtuig op vakantie.

De luchthavens bereiden zich voor op een verdere terugloop van de passagiersaantallen, maar zeggen in elk scenario open te blijven. Daardoor kunnen passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken worden verwerkt. Dat geldt ook voor vrachtvluchten, repatriëringsvluchten, vliegtuigen die uitwijken en vluchten van hulpdiensten. De luchthavens werken ook aan plannen om vliegtuigen te parkeren die aan de grond blijven.

Lees meer over het coronavirus: