Topman Michiel Herkemij van DE Master Blenders 1753 (DEMB) vertrekt aan het eind van het jaar vanwege een verschil van mening met de commissarissen.

Jan Bennink, momenteel voorzitter van de raad van commissarissen, neemt zijn taken tijdelijk over tot er een nieuwe bestuursvoorzitter is gevonden. Dat maakte DE Master Blenders (DEMB) maandag bekend.

Het verschil van mening had volgens een woordvoerder betrekking op “de snelheid van implementaties, bijvoorbeeld met betrekking tot markten, organisaties en innovaties”. De commissarissen wilden veranderingen sneller doorvoeren dan Herkemij dat wilde.

“Het verschil van mening is niet op één moment ontstaan, maar kwam in ieder geval naar voren rondom de aandeelhoudersvergadering van eind november”, zei de woordvoerder. Er is volgens hem “absoluut geen verband” met de eerder dit jaar geconstateerde boekhoudfraude
in Brazilië
.

Vernieuwing

Onlangs zei Herkemij dat het bedrijf de komende jaren tot 60 procent van de top wijzigt om vernieuwing te bewerkstelligen. Eind november was al 33 procent van de ’top 150′ veranderd.

"Er is de afgelopen tijd heel veel met het bedrijf gebeurd. De afsplitsing, de beursgang, een nieuwe strategie. Je vraagt veel van mensen en niet iedereen heeft alles in huis", zei Herkemij toen.

1 jaar aan de top

Herkemij stond slechts 1 jaar aan de top van DE en leidde de afronding van de splitsing van voormalig moederbedrijf Sara Lee en de beursgang in juni. Tot vorig jaar gaf hij leiding aan de activiteiten van Heineken in Mexico.

Douwe Egberts start volgens de woordvoerder per direct de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Die moet van buiten het bedrijf komen en moet "in staat zijn het concern naar een hoger niveau te tillen."

Bennink aan het roer

In de tussentijd neemt Bennink de taken van Herkemij over. Bennink is de drijvende kracht achter de herrijzenis van Douwe Egberts: hij ontwierp de splitsingsoperatie van Sara Lee.

Bennink heeft een roemrucht verleden als dealmaker. In 2002 werd hij binnengehaald bij de kwakkelende maker van babyvoeding Numico. Als turnaround-manager bij Numico was Bennink zeer succesvol. Daarbij verzekerde hij zich ook van riante optie- en aandelenpakketten.

87 miljoen euro rijker

De klapper kwam in 2007, toen Bennink Numico voor ruim 12 miljard euro aan Danone wist te verkopen. Daarbij werd hij zelf een slordige 87 miljoen rijker, een voor Nederlandse begrippen exorbitant bedrag.

Bennink klom op bij de Franse zuivelgigant Danone voordat hij in 2002 overstapte naar Numico. Hij houdt van merken en innovatie. Hij friste Numico op met een reeks nieuwe benoemingen én versnelling van het aantal productintroducties.

Bij Douwe Egberts jeukten Benninks handen ook. Hij beklaagde zich de afgelopen jaren ook over het gebrek aan productvernieuwingen bij DE.