De commissarissen van ABN Amro geven de leden van de raad van bestuur een extra jaarbonus van één ton. Maar topman Gerrit Zalm doet niet mee aan deze uitkeringsronde.

Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van ABN AMro over 2014.

ABN Amro is als staatsbank gebonden aan een matig beloningsbeleid en heeft daarnaast, net als andere banken, te maken met de nieuwe bonuswet van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Die regeling stelt dat de variabele beloning bij het hogere management van banken maximaal 20 procent mag uitmaken van de vaste beloning.

Deze recente regeling botst echter met oude contracten uit 2009 die zijn afgesloten voor leden van de raad van bestuur. Die contracten voorzagen in een vast salaris van 600 duizend euro plus een variabele beloning van maximaal 60 procent van het vaste salaris, als bepaalde doelen zouden worden gehaald. Dit zou neerkomen op een totale beloning van zo’n 960 duizend euro.

Echter, als onderdeel van de nieuwe bonuswet van 2011 mochten bestuurders van staatsbanken vanaf 2012 helemaal geen variabele beloning meer krijgen.

Bonusje voor top van ABN Amro

In 2012 en 2013 heeft de top van ABN Amro zich hieraan gehouden. Voor 2014 is echter, in overleg met de staat als grootaandeelhouder, besloten om toch een vorm van compensatie te bieden via een “tijdelijke vaste beloning” van 100 duizend euro voor de leden van de raad van bestuur. Topman Gerrit Zalm is echter uitgezonderd van deze regeling.

Lees ook op Business Insider

Onderstaande tabel laat zien hoe dit uitpakt.

(klik voor uitvergroting)

top abn amro salaris

Te zien valt dat het basissalaris van bestuursvoorzitter Zalm gehandhaafd blijft op 759 duizend euro in 2014. Voor de andere leden van de raad van bestuur komt er bovenop het vaste salaris van 608 duizend euro een ton bij. Dit is een plus van ruim 16 procent.

Hoger management ABN: variabele beloning lager, vast salaris hoger

ABN Amro heeft naar eigen zeggen voor het hogere management wel voldaan aan de nieuwe wetgeving rond variabele beloningen.

Zo is voor 2014 het variabele deel van de beloning gemaximeerd op 20 procent van het vaste salaris. Wel zijn de vaste salarissen omhoog gegaan. Per saldo is de totale beloning van de top 100 van hogere managers wel gedaald in 2014, vergeleken met 2013. Gemiddeld gaat het volgens ABN Amro om een reductie van vijf tot 10 procent.

(klik voor uitvergroting)

management abn

Voor werknemers van ABN Amro die onder cao-regelingen vallen, ongeveer 99 procent van de ruim 18 duizend werknemers in Nederland, is  er een nullijn afgesproken voor het vaste salaris voor 2014 en 2015. Dus geen loonstijging. Wel kunnen werknemers prestatiebeloningen krijgen van 9 tot 20 procent van het vaste salaris.

(klik voor uitvergroting)

cao abn amro

Lees ook

Topman ING: staatssteun afgelost, beloning 28 procent omhoog

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl