Navigatiedienstverlener TomTom is positiever gestemd over de financiële prestaties dit jaar. Het bedrijf verhoogde bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers zowel de winst- als de omzetverwachting.

Recent afgesloten overeenkomsten met automakers als Peugeot-moeder PSA en BMW helpen het bedrijf vooruit, aldus topman Harold Goddijn.

TomTom gaat voor het hele jaar nu uit van een omzet van 850 miljoen euro. Eerder werd gerekend op circa 825 miljoen euro. De aangepaste winst per aandeel werd met 0,05 euro verhoogd tot minstens 0,35 euro. Naast de stijgende omzet, speelt ook de verbeterde winstmarge TomTom hier in de kaart.

Aandeel TomTom verliest: zorgen over deal met Volvo

Bij de opening van beurs in Amsterdam steeg het aandeel van TomTom met bijna 2 procent, maar dat werd direct daarna omgezet in een verlies van zo’n 7 procent.

Analisten verklaren de daling door te wijzen op het einde van een locatie- en navigatiedienstendeal met Volvo. Op andere gebieden, waaronder de ontwikkeling van autonoom rijden, wordt nog wel met Volvo samengewerkt.

TomTom sloot het derde kwartaal af met een omzet van 220 miljoen euro. Dat was 1 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De consumententak van TomTom zag de omzet wel weer lager uitvallen. Het totale bedrijfsresultaat verbeterde tot 62 miljoen euro van 35 miljoen euro in het derde kwartaal van 2017. Onder de streep resteerde ruim 17 miljoen euro, ten opzichte van een tekort van 1,2 miljoen euro een jaar geleden.

Goddijn erkende in een toelichting dat het bedrijf opereert in een omgeving met de nodige turbulentie de afgelopen tijd. TomTom stond volop in de belangstelling toen auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi een deal sloot met techbedrijf Google om diens software Android de basis voor de boordcomputer te maken.

Goddijn sprak destijds, toen de aandelenkoers van TomTom een flinke dreun kreeg, van een 'wake-upcall' voor de autosector. Volgens hem willen techreuzen als Google de controle in die sector in handen krijgen en nemen automakers veel risico door die controle op te geven.

De onderneming verwacht uiterlijk in het eerste kwartaal volgend jaar, maar mogelijk eerder, meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over zijn divisie Telematics.

TomTom onderzoekt de strategische opties voor het onderdeel dat zich onder meer bezighoudt met voertuigvolgsystemen. Volgens het bedrijf is er de nodige belangstelling van partijen die Telematics over willen nemen.

LEES OOK: 4 redenen waarom Apple nu TomTom moet kopen