De Britse regering publiceert donderdag een serie adviezen over de zogenoemde no deal-Brexit: het scenario waarin het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder overeenkomst over de toekomstige handelsrelatie.

Meest opvallende suggestie van de regering van Theresa May: de Britse regering overweegt eenzijdig de Britse grenzen op te gooien voor goederen, zo meldt de krant The Sun op basis van inzage in technische rapporten.

Zonder overeenkomst over de toekomstige handelsrelatie, krijgt het VK in maart 2019 plots te maken met een enorme toename van de douanecontroles, omdat het land plots niet meer tot de EU behoort.

Om chaos bij de grenzen te beperken overweegt de Britse regering nieuwe ’technische opties’ toe te passen en steekproefsgewijs controles te doen. Maar voor het grootste deel zouden goederen aan de grens niet gecontroleerd worden.

Het Verenigd Koninkrijk loopt hiermee wel het risico dat er tal van illegale producten het land binnenstromen, omdat smokkelaars weten dat ze in principe vrij hun gang kunnen gaan.

De Britse regering zou de grenzen eenzijdig willen opengooien voor goederen en vraagt niet aan EU-landen om hetzelfde te doen. Voor Britse bedrijven die goederen exporteren naar EU-landen zouden er dus wel degelijk grote extra controles zijn bij de grenzen in onder meer Nederland, België en Frankrijk.

Volgens The Sun ziet de Britse regering ook een fors risico dat Britten die in EU-landen wonen geen toegang meer hebben tot uitkering van hun pensioenen door Britse banken. Dit heeft te maken met EU-regels die stellen dat dergelijke grensoverschrijdende betalingen alleen gedaan mogen worden door banken met rekeningen die in de EU zijn geregistreerd.

Britse expats lopen dus het risico dat ze zonder pensioenuitkering komen te zitten.

'Redelijk en verstandig'

Dominic Raab

Foto: Brexit-minister Dominic Raab. bron: Jack Taylor/Getty

De onthullingen komen op het moment dat Brexit-minister Dominic Raab op het punt staat commentaar te geven op de noodplannen voor de no deal-Brexit.

In een uitgelekte toespraak van Raab staat dat de maatregelen die de Britse regering voor ogen heeft "verstandig en proportioneel zijn", gericht op het minimaliseren van de gevolgen van de no deal-Brexit voor Britse bedrijven, burgers en instellingen.

Gelet op de moeizame voortgang van de Brexit-onderhandelingen komt het scenario van een no deal-Brexit steeds dichterbij. Lees in dit verband ook: hoe de no deal-Brexit het Verenigd Koninkrijk compleet kan ontregelen.

Lees verder: Britten zetten zich schrap voor ‘no deal’-Brexit: meer dan de helft verwacht scenario zonder akkoord