Theresa May blijft premier van Groot-Brittannië tot het definitieve vertrek van de Britten uit de Europese Unie, zei minister van Financiën Philip Hammond vrijdag. “Voor zover ik weet is ze niet van plan haar functie neer te leggen voordat ze de deal heeft gesloten”, aldus de politicus.

“Ze is iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, ze is iemand die zich inzet voor het leveren van een acceptabele brexit voor de Britten, en zij zal die belofte zeker waarmaken”, aldus Hammond.

De minister zei ook dat de regering klaar is om gesprekken te voeren met oppositieleider Jeremy Corbyn over een douane-unie met de EU. Maar die leiden niet noodzakelijk tot deze oplossing. “We zijn klaar om deze zaken te bespreken”, zei hij. “Maar omdat dit onderwerp op tafel ligt, betekent niet dat we het accepteren of het doen.”

Rutte ziet 31 oktober als echt deadline voor Brexit

Premier Mark Rutte ziet weinig mogelijkheden om de onderhandelingen over de Brexit langer te rekken dan tot eind oktober, de nieuwe deadline die deze week is afgesproken. Als de Britten er dan onderling nog steeds niet uit zijn, lijkt een vertrek uit de Europese Unie zonder goede scheidingsafspraken onvermijdelijk, aldus Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het Verenigd Koninkrijk zou oorspronkelijk op 29 maart uit de EU stappen. Daarover werd een deal gesloten, maar premier Theresa May kon daarvoor geen steun vinden in het eigen parlement. Twee weken uitstel bracht de zaak niet verder vooruit, waarna deze week besloten werd de Britten tot 1 november de tijd te gunnen om alsnog tot een akkoord te komen.

Lukt dat niet dan lijkt een harde Brexit “onvermijdelijk”, zei Rutte. “Hopelijk hoeft het niet, maar het wordt wel heel ingewikkeld om je dan nog voor te stellen wat je nog kan bedenken om dat te voorkomen.” De premier benadrukte daarbij opnieuw dat de bal toch echt in de eerste plaats bij Groot-Brittannië ligt.

Rutte waarschuwde opnieuw dat een harde Brexit nog altijd nadrukkelijk tot de mogelijkheden behoort. Mogelijk komt het daar ook al veel eerder van dan eind oktober, als de Britten volgende maand geen verkiezingen houden voor het Europees parlement. “Doen ze dat niet, dan is het ook echt op 1 juni afgelopen.”

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Wat gaat er gebeuren nu de Brexit wéér is uitgesteld? Dit is het meest waarschijnlijke scenario