Sinds zaterdag bekend werd dat er verschillende aantijgingen van seksueel overschrijdend gedrag zijn tegen onder anderen Jeroen Rietbergen en Ali B van The Voice of Holland, volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. 

Hoofdsponsor T-Mobile staakt de samenwerking met het programma, evenals Renault, Lidl en Isla Pastilles. Linda de Mol (57) heeft haar relatie met Jeroen Rietbergen (50) verbroken en haar werkzaamheden voorlopig neergelegd. In haar verklaring schrijft ze dat er veel dingen naar boven zijn gekomen waar ze geen weet van had.

Twee oud-deelnemers van The Voice, Kirsten Berkx (31) en Nienke Wijnhoven (23), vertelden maandagavond bij Beau over hun ervaringen bij de talentenjacht in respectievelijk 2016/2017 en 2017/2018. Berkx kreeg een opmerking van Rietbergen dat ze een ‘geil pakje’ aanhad. Wijnhoven zei door hem te zijn betast.

Zangeres Anouk maakte zondag bekend dat ze geen plaats meer neemt als jurylid in de draaistoel van de ‘corrupte bende’, zoals ze de talentenjacht noemt nadat het nieuws bekend werd. De andere coaches, Glennis Grace en Waylon, wachten de ontwikkelingen af en stappen voorlopig niet op. De coaches van de afgevallen kandidaten, Maan en Typhoon, hebben niet gereageerd.

De uitzendingen op RTL 4 zijn inmiddels stopgezet in overleg met de producent, de Nederlandse productietak van het Britse ITV Studios. Ook de uitzendingen van The Voice Kids en The Voice Senior zijn voor onbepaalde tijd geschrapt, zei een woordvoerder van RTL maandag tegen ANP.

ITV laat een groep externe advocaten van het Nederlandse kantoor Van Doorne onderzoek doen naar de klachten van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Maandag heeft het bedrijf slachtoffers opgeroepen hun verhaal te doen, dat kan (anoniem) op een beveiligde webpagina.

De zaak is aan het rollen gebracht door het BNNVARA-programma BOOS van Tim Hofman, dat de klachten boven tafel kreeg na een oproep in augustus 2021.

RTL zei niet op de hoogte te zijn geweest van de misstanden. Wel werd bandleider van TVOH Jeroen Rietbergen eerder aangesproken op zijn wangedrag ‘door zijn opdrachtgever’. Die opdrachtgever was volgens zijn advocaat Peter Plasman de producent, nu ITV Studios voorheen Talpa Media.

BOOS liet afgelopen zaterdag weten dat Rietbergen is opgestapt vanwege de aantijgingen aan zijn adres. Rietbergen was sinds 2007 de partner van Linda de Mol en werkte vanaf 2010 voor het programma. BOOS zegt verhalen over grensoverschrijdend gedrag te hebben ontvangen over meerdere personen die bij het programma werkzaam zijn. 

Een van hen is Ali B (40), zo weten we inmiddels. Tegen B, die de beschuldigingen ontkent, is aangifte gedaan. In december werd ook aangifte gedaan tegen voormalig jurylid van The Voice of Holland en The Voice Kids Marco Borsato (55). Een 22-jarige vrouw zegt vanaf haar 15e seksueel misbruikt te zijn door de zanger. 

John de Mol wilde The Voice op SBS 6

De talentenjacht die voor het eerst werd uitgezonden in 2010, komt uit de koker van John de Mol en werd al snel een kijkcijferkanon. In 2015 kwam het programma in handen van de Britse televisiegigant ITV Studios dat De Mols productiehuis Talpa Media heeft overgenomen voor zo’n 900 miljoen euro. 

De Mol probeerde na de overname het paradepaardje The Voice weer in zijn stal te krijgen bij SBS 6, maar dat bleek juridisch niet mogelijk. Daarna zou hij zich volgens zanger en jurylid Waylon steeds minder hebben bemoeid met de productie van het programma. Aanvankelijk zou De Mol tot 2022 creatief betrokken blijven bij ITV, maar de mediatycoon besloot de samenwerking begin 2020 te stoppen.

Of The Voice of Holland ooit nog terugkomt, is niet zeker, zei mediadeskundige Rob Goossens zaterdag in RTL Boulevard.

Dit is het laatste seizoen onder het huidige contract tussen RTL en ITV.  “Je moet een gesprek gaan voeren met de producent, ITV, over een titel die gewoon zwaar beschadigd is. Het zou zomaar kunnen dat uit die gesprekken uiteindelijk zal blijken dat het niet meer mogelijk is om The Voice in Nederland voort te zetten”, aldus Goossens.

De laatste uitzending voordat de bom barstte was de tweede van dit seizoen, op vrijdag 14 januari. Deze trok 1,6 miljoen kijkers. Er stonden nog vijftien afleveringen van The Voice of Holland op stapel en daarna nog acht weken The Voice Kids. RTL zei acht al opgenomen afleveringen van The Voice of Holland op de plank te hebben liggen en tien afleveringen van The Voice Kids.

Volgens mediadeskundigen kan het schrappen van de reeks een miljoenenstrop betekenen. Dankzij een hoofdsponsorschap als dat van T-Mobile kan een duur programma als TVOH doorgaans uit de kosten komen, een grote aderlating is het gemis aan reclameblokken.

Het nieuwe seizoen van I Can See Your Voice, een spelshow met Carlo Boszhard die voor 20 februari was gepland, wordt naar voren geschoven om The Voice of Holland te vervangen op de vrijdagavond. De talkshow Beau zal eerder beginnen.

Fusie RTL en Talpa

Ondertussen zijn John de Mols Talpa Network (onder meer SBS 6, Veronica, Net 5 en Radio 538) en RTL (onder meer RTL 4, Buienradar en Videoland) bezig te fuseren. De ondernemingsraden van beide bedrijven zijn akkoord gegaan. Het wachten is op groen licht van toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt).

Het moet blijken of de toestand rond The Voice gevolgen heeft voor de fusie. Rietbergen zei in zijn verklaring dat hij door zijn opdrachtgever was aangesproken op zijn wangedrag en volgens zijn advocaat wordt daarmee de producent bedoeld.

Dit alles vond volgens RTL Boulevard plaats in 2016, toen De Mols productiebedrijf Talpa Media nog achter The Voice zat. Het is onduidelijk of zender RTL destijds op de hoogte is gebracht. Zo niet, dan kan dat leiden tot een vertrouwensbreuk met vergaande gevolgen voor de fusie, zei tv-columnist Angela de Jong.

Volgens journalist Mark Koster, die een boek schreef over het De Mol-imperium, is de situatie zo ernstig dat die zelfs de afgeronde overname van Talpa Media door ITV zou kunnen raken. "Het bedrijf dat Talpa overnam, ITV, zou zomaar kunnen zeggen: 'We willen ons geld terug. Je hebt ons een huis verkocht met een gebrek'", zei hij in de talkshow M.

BOOS publiceert de uitzending over TVOH aanstaande donderdag om 16 uur op YouTube. 

Lees hieronder uitgebreidere berichten over de verschillende gebeurtenissen tot nu toe:


RTL stopt met uitzendingen The Voice of Holland

RTL maakte zaterdag bekend voorlopig te stoppen met het uitzenden van The Voice of Holland, nadat bij de zender en producent ITV berichten waren binnengekomen van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

"Op basis van deze aantijgingen is contact opgenomen met producent ITV en is er in overleg besloten dat ITV, onmiddellijk een zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek zal initiëren", liet RTL in een verklaring weten. "De uitzendingen van The Voice of Holland worden vooralsnog opgeschort tot er meer duidelijk is."

RTL noemde de berichten, die niet bekend waren bij de zendergroep, "zeer ernstig en schokkend". "We nemen dit uitermate serieus. Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen."

Ook ITV liet weten "geschokt" te zijn. "Onze hoogste prioriteit is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan - of werkt aan - onze shows en er is bij ITV Studios sprake van een zerotolerancebeleid ten aanzien van het soort gedrag waarvan wordt gezegd dat het heeft plaatsgevonden. We hebben onmiddellijk opdracht gegeven voor een extern onderzoek naar de aantijgingen."

Al langer gaan geruchten over ongepast gedrag achter de schermen van The Voice. BOOS kondigde al eerder aan dat het programma bezig was met het onderwerp.


Bandleider Jeroen Rietbergen stapt op bij The Voice

BNNVARA liet zaterdag weten dat Jeroen Rietbergen (50), de bandleider bij The Voice of Holland, per direct opstapt vanwege aantijgingen van seksueel overschrijdend gedrag achter de schermen van het programma. De muzikant erkent volgens het programma BOOS de beschuldigingen.

BOOS had zaterdag een bekentenis en spijtbetuiging van Rietbergen, die tevens de partner van Linda de Mol is, ontvangen. "Hij heeft laten weten zijn werkzaamheden bij The Voice per direct naast zich neer te leggen."

Muzikant Jeroen Rietbergen erkende dat hij relaties van "seksuele aard" heeft gehad met vrouwen die betrokken waren bij The Voice of Holland. Ook heeft hij seksueel getinte berichten uitgewisseld, zei de pianist in een verklaring die door zijn woordvoerder, advocaat Peter Plasman, is verspreid.

Rietbergen bevestigde daarin ook dat hij per direct stopt met zijn medewerking aan alle The Voice-programma's en dat hij spijt heeft.

Uit de verklaring van Rietbergen valt op te maken dat de programmamakers en zijn partner Linda de Mol (57) al op de hoogte waren. Hij zegt dat hij er "al een aantal jaren" zeer bewust van is dat hij in de fout is gegaan. "Vanaf het moment dat ik door mijn opdrachtgever streng ben aangesproken op mijn gedrag. Ik heb toen met grote schaamte mijn vrouw op de hoogte gesteld. Dat heeft tot gevolg gehad dat onze relatie is beëindigd en wij uit elkaar zijn gegaan, met veel verdriet voor mijn gezin."

"Voor mij was meer dan duidelijk dat mijn gedrag richting een aantal personen ontoelaatbaar was geweest, maar ook dat ik er zonder professionele hulp niet uit zou komen. De therapie die ik daarna lange tijd heb gevolgd heeft tot gevolg gehad dat ik mijn gedrag drastisch en permanent heb kunnen veranderen. Mijn gezin is weer bij elkaar, hoe moeilijk de situatie voor mijn vrouw ook is geweest en nu weer is. Voor haar kan ik alleen maar grote bewondering en liefde voelen met veel dankbaarheid voor het feit dat zij mij destijds uiteindelijk niet definitief heeft laten vallen. Bij mijn gezin en mijn werkgever ben ik al eerder diep door het stof gegaan, maar bij deze wil ik aan de betreffende vrouwen mijn oprecht gemeende excuses aanbieden voor dingen die ik nooit had mogen doen."

Rietbergen zei ook dat er destijds voor zijn gevoel nooit sprake was van "een machtspositie". "Ik ben in mijn positie ook niet in staat iemand te bevoorrechten in het programma, ik ga uitsluitend over de muziek. De contacten heb ik toen als wederkerig en gelijkwaardig gezien. Inmiddels ben ik mij er zeer bewust van geworden dat mijn eigen perceptie helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van betreffende vrouwen. En dat deze vrouwen dit misschien heel anders beleefd hebben. Door dit inzicht ben ik gaan beseffen dat mijn gedrag volledig verkeerd is geweest."


Aangifte tegen Voice-coach Ali B

Zaterdag werd ook bekend dat aangifte is gedaan tegen een persoon die betrokken is bij The Voice of Holland. Rapper Ali B (40) die jurylid is bij het programma, bevestigde aan De Telegraaf dat het om hem gaat. Hij ontkent alle schuld: "Ik ben 100 procent overtuigd van mijn onschuld. Het gaat om een beschuldiging over iets dat lang geleden zou zijn gebeurd, maar daar is niets van waar".

De rapper zei dat hij nog geen oproep van de politie heeft gehad, maar overal aan mee zal werken. "Nogmaals het is niet waar en ik heb vertrouwen dat het onderzoek dat zal uitwijzen. Ik vind deze gang van zaken erg onrechtvaardig."

Ook op het Instagramaccount van Spec, het artiestenmanagementbureau van B's vrouw Breghje Kommers, verscheen zaterdag een statement waarin staat dat Ali B zich nooit grensoverschrijdend heeft gedragen.


Chantal Janzen hekelt 'doofpot', Martijn Krabbé geschokt

Betrokkenen bij The Voice hebben laten weten geschokt te zijn over de gebeurtenissen. Presentatrice Chantal Janzen schreef zaterdag op Instagram: "Schande voor de hardwerkende mensen aan en in dit programma die hier niets van weten en niets mee te maken hebben. Onderste steen moet boven".

Zondag liet ze haar ongenoegen blijken, wederom via Instagram. De presentatrice had geen goed woord over voor de partijen en mensen die "blijkbaar al zo'n tien jaar lang van de misselijkmakende praktijken bij The Voice afwisten, ze verzwegen en in de doofpot stopten". Ze vindt dat het voor alle medewerkers die met hart en ziel aan het programma meewerken, maar hier geen weet van hadden, daardoor verpest is.

"Aan de partijen en aan de mensen die blijkbaar al zo'n tien jaar lang van de misselijkmakende praktijken bij The Voice afwisten, ze verzwegen en in de doofpot stopten, maar nu reageren in de pers met 'we zijn enorm geschrokken': laat deze woorden aub over voor de slachtoffers. Ja, ik presenteer dit pas twee jaar en lees net in de pers dat ik er daarom 'nog niet echt iets over kan zeggen': Nee, het blijkt nu wel dat ik inderdaad heel veel weet over dit programma", aldus Janzen.

Ze wil dat duidelijk wordt hoe het nu echt zit en wat er is gebeurd. "Nu die doofpot omgooien en de waarheid op tafel." In haar ogen is er ook maar één volgorde: "De slachtoffers en hun familie, en dan komt er heel lang niks, en daarna komen ergens pas alle medewerkers en gedupeerden, DIE zijn pas enorm geschrokken."

Janzen is sinds 2019 presentatrice van The Voice. Ze maakt het programma samen met Martijn Krabbé, die de negen seizoenen daarvoor TVOH samen presenteerde met Wendy van Dijk.

Krabbé reageerde zaterdag op het nieuws. "Ik ben compleet overvallen en in shock door het nieuws over The Voice. Verschrikkelijk. Het is heel goed dat alles wordt onderzocht. Ik hoop dat de waarheid boven tafel komt", twitterde Krabbé. "Voor nu wil ik iedereen die hier schade en verdriet door is toegebracht heel veel sterkte wensen."

Ook coach Glennis Grace reageerde op Instagram. "Ik ben in shock door de berichten rond The Voice. Heel goed dat dit onderzocht wordt." De zangeres is dit seizoen voor het eerst te zien als coach bij de talentenjacht. "Ik weet verder niet goed wat ik moet zeggen en weet ook niet wat er precies gebeurd is. Ik wacht de berichten en het onderzoek af." De zangeres en coach wenste iedereen "die hierdoor geraakt is" veel sterkte.


Anouk stopt als coach: 'corrupte bende'

Zondag liet zangeres Anouk weten te stoppen als coach bij de The Voice of Holland naar aanleiding van de recente gebeurtenissen. "Het is gewoon een corrupte bende", zei de zangeres in een video op haar Instagram-account. "Ik wil niet werken waar jarenlang gewoon een aantal mannen misbruik hebben gemaakt van hun positie, en waar er bewust voor is gekozen het stil te houden en de andere kant op te kijken. Dat kan echt niet."

Anouk had eerder nog niet gereageerd omdat ze de aflevering van het programma BOOS wilde afwachten. Daarin wordt donderdag uitgebreid ingegaan op de aantijgingen. "Eigenlijk weet ik wel genoeg", zei de zangeres nadat ze het statement van Rietbergen had gelezen en enkele telefoontjes met "bepaalde mensen" had gepleegd.

"Dat is niet waar ik zit. Daar wil ik geen onderdeel van zijn", beslootAnouk haar video af. "Bij dezen wil ik laten weten dat ik niet meer zal terugkomen bij The Voice of Holland. Dat was het."

Anouk is sinds een aantal jaar coach bij The Voice of Holland en The Voice Kids. Samen met Ali B, Glennis Grace en Waylon vormde Anouk dit seizoen het team van coaches.

Sponsor T-Mobile stopt samenwerking

Ook sponsor T-Mobile gooide zondag de handdoek in de ring en stopt de samenwerking met The Voice of Holland. Dat bevestigde het bedrijf na berichtgeving van RTL Boulevard.

Naast T-Mobile heeft ook supermarktketen Lidl, die eveneens in het programma adverteert, laten weten de sponsoring voorlopig te staken. Een woordvoerder van de supermarktketen zei dat nu het programma is opgeschort, daarmee automatisch ook het sponsorschap vooralsnog is beëindigd.

T-Mobile zei in een verklaring "op basis van alle berichtgeving van de afgelopen 24 uur" het sponsorschap "per direct" stop te zetten. "We keuren elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af en nemen hier als bedrijf nadrukkelijk afstand van", valt in de verklaring te lezen. Ook spreekt het bedrijf medeleven uit naar alle betrokkenen. Het bedrijf zegt niet in te willen gaan op verdere vragen.

Het is nog niet direct duidelijk voor hoeveel geld T-Mobile en Lidl het programma sponsorden of tot wanneer de sponsorschappen precies liepen. Lidl laat weten geen uitspraken te doen over de duur of het bedrag van het sponsorschap en zegt het onderzoek naar de aantijgingen tegen het programma af te wachten.

RTL zegt in een reactie "alle begrip" te hebben voor de beslissing van T-Mobile. 


Linda de Mol verbreekt relatie met Rietbergen: 'Veel dingen waar ik geen weet van had'

Linda de Mol heeft maandag bekendgemaakt dat ze haar relatie met Jeroen Rietbergen heeft verbroken en dat ze haar werkzaamheden voorlopig neerlegt. "Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie", schrijft ze in een verklaring op de website van haar tijdschrift LINDA.

"Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet", vervolgt De Mol haar verklaring, die ook schrijft dat Rietbergen inmiddels niet meer bij haar woont. De televisiemaker vraagt iedereen om haar gezin met rust te laten.

De Mol bedankt iedereen voor de "begripvolle berichtjes en appjes" die ze heeft ontvangen. "Dat is het enige dat een beetje troost biedt als je hart gebroken is." De Mol en Rietbergen hadden sinds 2007 een relatie.


Ook Isla Pastilles en Renault trekken zich terug als sponsor

Na T-Mobile en Lidl heeft ook Isla Pastilles maandag laten weten te stoppen als sponsor van The Voice of Holland, naar aanleiding van de verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Op basis van alle berichtgeving de afgelopen dagen rondom The Voice of Holland hebben wij besloten de sponsoring van dit programma per direct stop te zetten", laat het bedrijf maandag weten.

"Vanzelfsprekend keuren wij elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af en nemen hier als merk afstand van", aldus Isla. "Het gegeven dat deze feiten mogelijk al bekend waren bij de producent en meerdere betrokkenen betekent dat ons vertrouwen in deze partijen ernstig is geschaad."

Ook Renault werkt niet langer samen met het programma, maakte het bedrijf maandag bekend.

‘"Renault Nederland en haar partners keuren elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af. Wij stoppen per direct met onze sponsoring van The Voice of Holland", aldus Renault Nederland in een verklaring. "Uiteraard gaat ons medeleven uit naar alle betrokken personen." Op verdere vragen wil het bedrijf niet ingaan.


Oud-deelnemer zegt te zijn betast: 'geen aangifte'

Een van de oud-deelnemers van The Voice of Holland zei maandagavond in de talkshow Beau dat zij door Jeroen Rietbergen, de ex-man van Linda de Mol, is betast toen ze kandidaat was in de talentenjacht.

De voormalig deelnemers Kirsten Berkx (31) en Nienke Wijnhoven (23) vertelden over opmerkingen die bandleider Rietbergen maakte tijdens hun deelname aan het programma in respectievelijk 2016/2017 en 2017/2018.

Volgens Berkx zei hij dat ze een 'geil pakje' aanhad. Wijnhoven vertelde dat ze tijdens een sessie met de zangcoach op de grond lag om een oefening te doen, waarop Rietbergen zei dat hij er wel bovenop wilde liggen.

Wijnhoven vertelde ook dat Rietbergen haar betastte, nadat hij haar had meegevraagd naar "allemaal studio's" die boven zouden zijn. Eenmaal boven "ging hij even voelen".

Host Beau van Erven Dorens sprak daarop van aanranding. Of er ook sprake is van aanranding in juridische zin hangt van de context af, zei advocaat Meike Lubbers die ook aan tafel zat. Wijnhoven zei geen aangifte te willen doen, maar hoopt dat anderen die stap wel nemen.

Berkx merkte op dat Rietbergen in zijn verklaring zei dat hij geen misstappen meer had begaan na de reprimande van zijn opdrachtgever die naar verluidt in 2016 zou hebben plaatsgevonden, maar dat zij en Wijnhoven kandidaat waren in 2017 en 2018.


Meer over metoo-zaken: