• Het hoogste gerechtshof van de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft de veroordeling van comedian Bill Cosby geschrapt, omdat het proces oneerlijk zou zijn geweest.
  • De 83-jarige Cosby kreeg in 2018 een gevangenisstraf van drie tot tien jaar opgelegd voor het drogeren en misbruiken van tientallen vrouwen.
  • Volgens de rechter zijn er tijdens de rechtszaak in 2018 verklaringen van de acteur en verschillende getuigen gebruikt, die niet toegestaan hadden mogen worden.

Het hoogste gerechtshof van de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft woensdag de veroordeling van Bill Cosby wegens aanranding ongedaan gemaakt, omdat het proces oneerlijk zou zijn geweest, aldus de Amerikaanse nieuwszender Fox News.

De 83-jarige Cosby heeft al zo’n twee jaar van de drie tot tienjarige straf die hij kreeg voor het drogeren en misbruiken van voormalig basketbalster Andrea Constand in 2004 op zijn landgoed net buiten Philadelphia, uitgezeten en mag nu per direct zijn cel verlaten.

Cosby werd eind 2015 voor de eerste keer aangeklaagd door Constand, maar die rechtszaak werd nietig verklaard omdat de jury niet tot een unaniem oordeel kon komen. Gewapend met nieuw vrijgegeven bewijs waagden de aanklagers in 2018 opnieuw een poging, slechts dagen voordat de 12-jarige verjaringstermijn verstreek.

Lees ook: Bill Cosby veroordeeld voor misbruik: hoe de eens zo populaire acteur diep is gevallen

Tijdens de eerste rechtszaak in 2015 stond de rechter alleen een getuigenis toe van Constand en niet van Cosby's andere slachtoffers die zich inmiddels gemeld hadden bij de aanklagers. Maar in 2018 werden er naast Constand nog vier anderen gehoord in de rechtszaal.

Het Pennsylvania Supreme Court zegt nu dat die vier getuigenissen het proces zouden hebben bezoedeld, ook al was er al door een lager hof geoordeeld dat ze wel belangrijk waren voor de zaak. Volgens het lagere hof zouden de getuigenissen namelijk aantonen dat het niet om een unieke zaak gaat, maar om een patroon van het stelselmatig drogeren en misbruiken van vrouwen door Cosby.

De advocaten van Cosby claimden ook dat het proces niet eerlijk was, omdat er gebruik werd gemaakt van een verklaring die de acteur ooit aflegde in een civiele rechtszaak. Hij dacht dat die verklaring nooit tegen hem kon worden gebruikt in een strafzaak, maar dat gebeurde uiteindelijk toch. "Het vermoeden van onschuld bestond gewoon niet voor hem," zei zijn advocaat, Jennifer Bonjean, in december voor de rechtbank.

De uitspraak van het Pennsylvania Supreme Court geldt alleen voor de veroordeling van Cosby in die staat. De aanklagers hebben daarom wel de mogelijkheid nieuwe zaken tegen de comedian starten in andere staten. Ook kunnen zij nog tegen de uitspraak in hoger beroep bij het federale hooggerechtshof in Washington D.C.. Of zij dit zullen doen is nog niet duidelijk.