• McDonald’s klaagt voormalig CEO Steve Easterbrook aan.
  • Volgens de fastfoodketen zou Easterbrook ongepaste seksuele relaties hebben onderhouden met drie werknemers en probeerde hij deze te verdoezelen voor het bedrijf.
  • De fastfoodketen eist daarom via de rechter het aandelenpakket en andere compensatie van in totaal ruim 40 miljoen dollar terug die hij meekreeg bij zijn ontslag in 2019.
  • De aanklacht van McDonald’s tegen de ontslagen CEO is gevuld met bizarre details. Zo zou Easterbrook tientallen naaktfoto’s hebben verstuurd via zijn werkmail.

McDonald’s klaagt haar voormalige CEO Steve Easterbrook aan. Die werd in november 2019 door het bedrijf ontslagen vanwege grensoverschrijdend gedrag nadat bekend werd dat hij een seksuele relatie onderhield met een werknemer.

In de maandag ingediende aanklacht tegen de voormalig topman beticht McDonald’s Easterbrook ervan seksuele relaties met drie werknemers gehad te hebben. Hij zou bewijs van die affaires hebben geprobeerd te vernietigen.

De aanklacht die het bedrijf maandag indiende tegen Easterbrook zit vol bizarre details. Hieronder zijn de vier meest schokkende aantijgingen en bizarre wendingen in de hele affaire.

1. Een anonieme tip, maanden na het vertrek van Easterbrook, bewoog McDonald’s tot het aanspannen van deze rechtszaak.

Voormalig CEO van McDonald's Steve Easterbrook. Foto: Alyssa Schukar/AP Images
Voormalig CEO van McDonald’s Steve Easterbrook. Foto: Alyssa Schukar/AP Images

Easterbrook werd vorig jaar ontslagen nadat bekend werd dat hij een relatie had gehad met een werknemer. De werknemer in kwestie getuigde tegenover een onafhankelijke externe onderzoekscommissie dat de relatie 'consensueel' was en niet fysiek. Ook hield Easterbrook vol nooit een seksuele relatie – fysiek en niet-fysiek – te hebben gehad met een werknemer bij McDonald's.

Het onderzoek naar Easterbrook concludeerde echter dat hij bedrijfsregels had overtreden en dat zijn gedrag blijk gaf van een gebrek aan inschattingsvermogen.

McDonald's kon de topman echter niet "met reden" ontslaan, zonder dat het ontslag uitgevochten zou worden in de rechtszaal. Dit zou het aanstellen van Easterbrooks opvolger serieus bemoeilijken. Daarom besloot het bedrijf met de CEO te onderhandelen over zijn vertrek, met behoud van zijn ontslagvergoeding.

Easterbrook kon niet lang genieten van zijn gouden handruk, want in juli ontving McDonald's een interessante anonieme tip. Volgens de tipgever zou Easterbrook een seksuele relatie hebben gehad met een werknemer – een andere dan die vermeld in het eerste onderzoek.

Na aanvullend speurwerk van McDonald's kwam de teller uiteindelijk op drie vrouwelijke werknemers waar Easterbrook ongepaste seksuele relaties mee heeft gehad tijdens zijn rol als CEO.

2. Easterbrook zou tientallen naaktfoto's hebben verstuurd vanuit zijn werkmail.

Voormalig CEO Easterbrook en Ronald McDonald. Foto: Getty Images
Voormalig CEO Easterbrook en Ronald McDonald. Foto: Getty Images

In de aanklacht die McDonald's maandag indiende, zegt het bedrijf onthullende foto's gevonden te hebben waaruit blijkt dat Easterbrook seksuele relaties onderhield met de drie betrokken werknemers.

"Het bewijs bestaat uit tientallen naaktfoto's, foto's waar de personen deels naakt zijn, seksueel expliciete plaatjes of beelden van vrouwen, waaronder de betrokken werknemers. Easterbrook stuurde die als bijlages van zijn werkmail naar zijn persoonlijke e-mail", leest de aanklacht.

De foto's werden allemaal genomen tussen eind 2018 en begin 2019.

3. Easterbrook zou een van de vrouwen waarmee hij een ongepaste relatie had 'beloond' hebben met aandelen.

Volgens McDonald's is er meer aan de hand dan alleen maar ongepast gedrag van de ex-CEO. Kijkend naar de data waarop de onthullende naaktfoto's gemaakt en verstuurd zijn, denkt de fastfoodketen financiële wanpraktijken op het spoor te zijn.

In de aanklacht beticht McDonald's Easterbrook ervan een aandelenpakket ter waarde van honderdduizenden dollars te hebben gegeven aan een van de werknemers. Die transactie vond kort na hun eerste vermeende seksuele ontmoeting plaats, en daags voor hun tweede.

4. De ex-CEO van McDonald's probeerde het bewijs van zijn seksuele escapades te verhullen door naaktfoto's te wissen.

In het onderzoek naar Easterbrook vorig jaar oktober moest hij zijn telefoon overdragen aan McDonald's. Onderzoekers konden toen geen bewijs vinden van seksuele relaties met werknemers.

"Deze foto's, de e-mails waar ze mee verstuurd werden, konden niet gevonden worden op Easterbrooks bedrijfstelefoon." De reden, staat in de aanklacht van McDonald's, was dat ze verwijderd waren. "Easterbrook wiste ze om hun bestaan te verhullen." En zijn hachje te redden.

Wat Easterbrook niet wist, zegt McDonald's, was dat deze bestanden wel gewist konden worden van zijn telefoon, maar niet van de servers van McDonald's.