The Voice of Holland ligt zwaar onder vuur vanwege verschillende aantijgingen van seksueel wangedrag. Bandleider Jeroen Rietbergen is daardoor opgestapt bij het programma. Tegen coach Ali B is afgelopen weekend aangifte gedaan, bevestigde de rapper aan de Telegraaf. Hij ontkent schuldig te zijn aan grensoverschrijdend gedrag, maar zijn imago is hoe dan ook zwaar beschadigd.

Ali Bouali geldt, na zich als te hebben ontworsteld aan het criminele milieu waar hij als tiener in verkeerde, voor veel jongeren als rolmodel. Hij heeft met zijn vrouw een eigen managementbureau om jonge artiesten te begeleiden, heeft naast zijn carrière als rapper meerdere cabaretvoorstellingen en tv-programma’s gemaakt, is een populair jurylid bij talentenjachten en staat bekend als ‘knuffelmarokkaan’.

In de loop der jaren heeft hij met al zijn activiteiten een miljoenenvermogen opgebouwd, ook al ging hij tijdens de kredietcrisis van 2008 nog bijna failliet.

Dit zijn 7 dingen die je moet weten over de rapper, programmamaker en zakenman Ali B.


Hij brak door bij het grote publiek via een duet met Marco Borsato

Ali B en Marco Borsato tijdens een concert in Ahoy voor Warchild in 2004. Foto: ANP/Olaf Kraak
Ali B en Marco Borsato tijdens een concert in Ahoy voor Warchild in 2004. Foto: ANP/Olaf Kraak

Hoewel hij al een tijdje flink aan de weg timmerde, als rapper brak Ali B pas in 2004 echt door bij het grote publiek toen hij optrad met zanger Marco Borsato in De Kuip. Hun duet ‘Wat zou je doen‘ voor Warchild stond daarna vier weken op nummer 1 in de top 40.

Later waren Borsato en Ali B ook samen jurylid bij The Voice of Holland. Ook tegen Marco Borsato loopt een aanklacht van seksueel wangedrag, maar dat zou niet tijdens zijn werkzaamheden voor The Voice zijn gebeurd.


Hij raakte als tiener op het criminele pad

Foto: ANP FOTO/Juan Vrijdag
Foto: ANP FOTO/Juan Vrijdag

In zijn jonge jaren was Ali B gokverslaafd en was hij op het criminele pad. Volgens Panorama hing hij als straatschoffie graag rond in de Indische Buurt en was hij tussen zijn 16de en 19de druk met ‘hosselen’: drugs dealen en andere duistere zaakjes.

Een van de dieptepunten was de dag waarop hij twaalfhonderd gulden van zijn moeder gebruikte om dat te vergokken op straat. Zelf zei hij ooit in een interview met het AD dat het stelen van schoenen uit een moskee het ergste is dat hij ooit heeft gedaan.

Tijdens zijn carrière als artiest ontstond ophef over een clip die hij in 2008 maakte met rapper Sjaak waarin de criminelen Redouan Boutaka en Najib Himmich prominent te zien waren. Beiden keken indringend in de camera, staken de middelvinger omhoog en riepen 'what the fuck'. Later werden zowel Boutaka als Himmich geliquideerd.


Hij heeft een warme band met het koningshuis

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsesjes tijdens de Koningsvaart op het IJ op 30 april 2013. Foto: ANP ROYAL IMAGES/Koen van Weel
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsesjes tijdens de Koningsvaart op het IJ op 30 april 2013. Foto: ANP ROYAL IMAGES/Koen van Weel

Ali B trad op voor koning Willem-Alexander toen die werd ingehuldigd op 30 april 2013. Tijdens de 'Koningsvaart' op het IJ rapte hij onder meer: "Een echte koning die kun je ook herkennen zonder kroon, een echte koning bent u gewoon."

Ali B heeft sowieso een warme band met het koningshuis. Zo vertelde hij ooit op zijn weblog dat hij twee favoriete foto's heeft: de foto van zijn befaamde omhelzing met toenmalig koningin Beatrix in 2005 en een foto van een box met Maxima helemaal aan het begin van zijn carrière.


Hij heeft een miljoenenvermogen...

Foto: ANP KIPPA/Robert Vos
Foto: ANP KIPPA/Robert Vos

Ali B is een vermogende rapper. Hij bezit samen met zijn vrouw Breghje vier bedrijven, heeft een ruime villa in Marokko, breidde zijn 'vastgoedimperium' in december 2019 uit met veertig pandjes en ontving jarenlang 400.000 euro per seizoen The Voice of Holland, berichtte Man Man vorig jaar.

Ook heeft hij verschillende lucratieve sponsordeals en verdiende hij flink aan optredens en andere tv-programma's die hij maakte, schreef Business Insider in 2017.

Zijn totale vermogen wordt inmiddels geschat op zo'n 5 miljoen euro. Zo heeft zijn artiestenbureau zijn artiestenbureau SPEC Entertainment B.V. volgens Manly zeker 1 miljoen op de bank staan en nog 1,5 miljoen aan vorderingen uitstaan. En het overkoepelende SPEC Holding B.V heeft een geschat eigen vermogen van 1,4 miljoen euro en 2 miljoen euro op de bank.


...maar ging tijdens de kredietcrisis bijna failliet

Rapper Ali B in 2008. Foto: ANP
Rapper Ali B in 2008. Foto: ANP

Ali B was al vroeg in zijn carrière rijk geworden, maar ging tijdens de financiële crisis die in 2008 ontstond bijna failliet. "Ik had een heel groot pand gekocht van 1,2 miljoen euro, en dat was voor de crisis. Na de crisis was het pand niets meer waard", vertelde hij ooit tegen FunX. "Ik ging op dat moment sneaky op de achtergrond ook bijna failliet, terwijl iedereen dacht dat ik superrijk was."

Uiteindelijk wist hij mede dankzij lucratieve reclames voor Douwe Egberts zijn financiële hachje te redden, terwijl hij helemaal geen koffie dronk.


Hij wil Almere wereldwijd op de kaart zetten

Een luchtfoto van Almere-Stad. Foto: ANP/Peter Bakker
Een luchtfoto van Almere-Stad. Foto: ANP/Peter Bakker

Ali B is geboren in Zaanstad, maar woont als sinds zijn veertiende in Almere en is groot ambassadeur voor zijn stad. "Het heeft in mijn optiek geen zin om de concurrentie aan te gaan met Amsterdam, of met welk andere stad dan ook in Nederland. Wij moeten gewoon een andere ‘sport’ spelen. En zorgen dat we daarin boven alles en iedereen uitstijgen. En dat kan!", zo vertelde hij in de zomer van 2020 in een interview met Lifestyle Almere. "We zijn nog heerlijk jong, hebben enorm veel ruimte, en worden niet belemmerd door allerlei erfgoed­beschermingen en dat soort zaken."

Hij verwacht ook veel van studenten in Almere: "Ik wil dat Almeerse creatievelingen de wereldproblemen gaan oplossen. Samen, hier in dit gebouw", zei hij vanuit de markante WTC Toren in zijn stad. "Een plek met allemaal briljante geesten die supervette dingen bedenken om het leven makkelijker te maken."


Hij zat met zijn bedrijf SPEC achter de coronacampagne van Famke Louise

Zangeres en vlogger Famke Louise. Foto ANP KIPPA/Phil Nijhuis
Zangeres en vlogger Famke Louise. Foto ANP KIPPA/Phil Nijhuis

Tijdens de coronacrisis werd het artiestenbureau SPEC van Ali B en zijn vrouw Breghje ingezet door de overheid om de publieke opinie te beïnvloeden middels influencers. Zo riep onder meer de bij het bureau aangesloten zangeres en vlogger Famke Louise jongeren op zich aan de basisregels te houden.

SPEC kreeg volgens het AD in totaal 31.000 euro voor de bijdrages aan de overheidscampagne #alleensamen. Maar later keerde Famke Louise zich samen met andere artiesten onder de hashtag #ikdoenietmeermee juist tegen het overheidsbeleid. Dat leidde tot veel kritiek uit de zorgsector en tot gefronste wenkbrauwen bij toenmalig zorgminister Hugo de Jonge.

Later wist IC-arts Diederik Gommers haar er na een gezamenlijk optreden aan de talkshowtafel van Eva Jinek er weer van te overtuigen toch weer een beetje mee te doen met het coronabeleid.

LEES OOK: Zo komt Ali B aan zijn ‘money’ als een ‘Jew’ – en zo geeft hij het uit