• Groot-Brittannië heroverweegt de rol van het Chinese techbedrijf Huawei bij het aanleggen van 5G-netwerken.
  • Volgens een rapport van het National Cybersecurity Centre vormt Huawei vanwege nieuwe Amerikaanse sancties een hoger veiligheidsrisico.
  • Huawei stelt dat premier Boris Johnson zich zijn 5G-beleid laat dicteren door de Amerikaanse president Donald Trump.
  • Frankrijk liet maandag weten Huawei niet volledig in de ban te doen.

Groot-Brittannië kondigde maandag officieel aan te heroverwegen of het Chinese Huawei wel het Britse 5G-netwerk mag gaan bouwen.

Die aankondiging volgt op berichten van Bloomberg en The Telegraph dit weekend over een rapport van het Britse National Cybersecurity Centre (NCSC) waarin staat dat Huawei door nieuwe Amerikaanse sancties een hoger veiligheidsrisico vormt bij het aanleggen van 5G-netwerken.

Minister Oliver Dowden van Digitale Zaken, Media en Cultuur bevestigde maandag de ontvangst van het rapport en zei met premier Boris Johnson te gaan bespreken of het Britse beleid daarop aangepast moet worden. Volgens het rapport moet Huawei door de nieuwe Amerikaanse sancties noodgedwongen onbetrouwbare technologie gebruiken bij het aanleggen van 5G-netwerken.

“Wat betreft Huawei hebben we te maken met de Amerikaanse sancties die een aantal maanden geleden zijn aangekondigd. Ik heb het National Cyber Security Centre gevraagd de gevolgen daarvan te analyseren”, zei minister Dowden maandag tegen radiostation LBC.

Zorgen over de betrouwbaarheid van Huawei-technologie

De Verenigde Staten kondigden in mei nieuwe sancties aan waardoor het voor in de VS gevestigde fabrieken moeilijker werd chips te verkopen aan Huawei. De nieuwe sancties zijn een aanvulling op het op een zwarte lijst plaatsen van Huawei in mei 2019. Het NCSC-onderzoek werd ingesteld direct na het aankondigen van die sancties.

"Het lijkt erop dat die serieuze gevolgen hebben voor de betrouwbaarheid van Huawei. Ik heb het advies zojuist ontvangen en zal daar met de premier over spreken. Als het beleid daardoor verandert, zal ik dat aankondigen", zei Dowden maandag.

Dowden zei dat hij nog deze maand een beslissing wil nemen voordat het zomerreces van het parlement aanbreekt.

Groot-Brittannië kondigde in januari tot woede van de regering Trump aan dat Huawei een rol mocht spelen bij het aanleggen van de 5G-infrastructuur. De VS dringen aan op een totale ban van Huawei, omdat het bedrijf zou spioneren voor de Chinese overheid. Huawei ontkent dat.

Brits 5G-beleid van meerdere kanten bekritiseerd

Woordvoerder Paul Harrison van Huawei viel de Britse regering zondag aan door de stellen dat "het beleid van het Verenigd Koninkrijk wordt gedicteerd door de regering-Trump".

Premier Johnson heeft wat Huawei betreft ook te maken gehad met weerstand binnen zijn eigen partij. In maart behaalde hij vanwege rebellerende Conservatieve parlementariërs maar een krappe meerderheid en een groep parlementariërs voert actie om uiterlijk in 2023 te stoppen met alle technologie van Huawei.

"We werken heel nauw samen met onze klanten om manieren te vinden om met de Amerikaanse sancties om te gaan, zodat het VK zijn leidende positie op het gebied van 5G kan behouden. Zoals altijd blijven we ook openstaan voor gesprekken met de regering. Wij denken dat het te vroeg is om de gevolgen van de voorgestelde sancties te kunnen bepalen. Die gaan niet over veiligheid, maar over de marktpositie", laat vicepresident Victor Zhang van Huawei aan Business Insider weten.

Bij het bekendmaken van de 5G-plannen in januari zei de Britse regering dat het marktaandeel van Huawei maximaal 35 procent zou mogen bedragen.

"Al onze producten gebruiken technologieën en onderdelen waar de Britse regering streng toezicht op kan houden. Onze technologie wordt al intensief gebruikt in 5G-netwerken door het hele land en hebben mensen in staat gesteld met elkaar in contact te blijven tijdens de lockdown", stelt Zhang.

Frankrijk doet Huawei niet volledig in de ban

Frankrijk zal bij de uitrol van het 5G-netwerk apparatuur van het Chinese Huawei niet volledig in de ban doen. Dat zei het hoofd van het Franse bureau voor cyberveiligheid ANSSI, Guillaume Poupard maandag in de Franse krant Les Echos.

Volgens Poupard zijn verschillende verzoeken gedaan voor het gebruik van 5G-systemen. Sommige providers zullen aanpassingen moeten doen aan hun apparatuur.

Voor telecombedrijven die al wel van Huawei gebruik maken zal ANSSI onder voorwaarden zijn fiat geven voor een periode van drie tot acht jaar. Netwerkoperatoren die geen gebruikmaken van Huawei zullen worden ontmoedigd om dit alsnog te doen.