• Autofabrikant Tesla is gestart met het leveren van zijn nieuwste model, de Model S Plaid.
  • De stekkerauto heeft een actieradius van omgerekend 650 kilometer en een topsnelheid van circa 320 kilometer per uur.
  • Er hangt een prijskaartje aan van 124.490 dollar in de VS en 129.990 euro in Nederland.

Autofabrikant Tesla is begonnen met het leveren van zijn nieuwste model, de Model S Plaid, aan zijn klanten. De eerste 25 auto’s zijn inmiddels geleverd.

De komende weken zal de leveringssnelheid worden opgevoerd, van enkele honderden naar duizenden per week in het komende kwartaal. Dat beloofde topman Elon Musk bij de presentatie van de Model S Plaid tijdens een speciaal evenement.

Musk demonstreerde de Model S Plaid in Fremont, Californië. Hij reed daar zelf in de auto en er was een select aantal klanten en Tesla-fans uitgenodigd.

Musk noemde de Model S Plaid, ondanks productievertragingen in de afgelopen maanden, de “snelst geproduceerde auto ooit”.

Ook was Musk enthousiast over de snelheid waarmee de Model S Plaid optrekt. Volgens hem kan de wagen binnen twee seconden naar honderd kilometer per uur. "We hebben de barrière van 2 seconden doorbroken", riep Musk enkele keren.

De binnenkant van de Model S Plaid. Foto: Tesla
De binnenkant van de Model S Plaid. Foto: Tesla

'Sneller dan een Porsche, maar veiliger dan een Volvo'

De Model S Plaid, waarbij Plaid een verwijzing is naar de extreem hoge snelheid waarmee een ruimteschip in comedyfilm Spaceballs (1987) optrekt, heeft een actieradius van omgerekend bijna 650 kilometer en een topsnelheid van circa 320 kilometer per uur.

De auto kost 124.490 dollar in de VS. Musk zei verder dat de Model S Plaid "sneller is dan een Porsche, maar veiliger dan een Volvo".

Tesla produceert op dit moment vier auto's: de Model S, X, 3 en Y. De 3 en Y worden wereldwijd het meest verkocht. Musk zei tijdens de presentatie niks over andere modellen waar het bedrijf mee bezig is, zoals de elektrische vrachtwagen Semi Truck of de Cybertruck, de elektrische pick-uptruck.

Ook de productie van accu's, waarvoor Tesla een eigen fabriek bouwt in de buurt van Berlijn, kwam niet aan bod.

De Model S Plaid wordt in het eerste kwartaal van 2022 in Nederland verwacht, schrijft Autoweek.

Eerst is het wachten nog op de leveringen van de Model Y, die waarschijnlijk nog tot eind dit jaar op zich laten wachten, zo meldde BNR in mei.

[activecampaign form=34]

Meer Tesla? Bekijk ook deze stukken eens: