De Amerikaanse producent van elektrische auto’s Tesla heeft zijn eerste pick-uptruck gepresenteerd: de Cybertruck.

Bestuursvoorzitter Elon Musk onthulde de langverwachte truck donderdagavond in Los Angeles. “Trucks zijn een hele lang tijd hetzelfde gebleven”, stelde hij, voordat hij de verrassend hoekige Cybertruck presenteerde.

De Cybertruck wordt op de markt gebracht voor 39.900 dollar, omgerekend ruim 36.000 euro, voor de eenvoudigste versie met één motor en achterwielaandrijving. Prijzen lopen op tot 70.000 euro voor een model met drie motoren en vierwielaandrijving. Zelfbesturing is optioneel. De productie van het voertuig moet eind 2021 beginnen.

Tesla is niet de enige autoproducent op de markt voor elektrische pick-ups. Ford ontwikkelt een geheel elektrische F-150 en Bollinger Motors presenteerde onlangs zijn geheel elektrische vierwielaangedreven B2 Pickup Truck. Dat voertuig is duurder en heeft een kortere reikwijdte dan de Cybertruck. Rivian, een startup die wordt gesteund door Ford en Amazon, werkt ook aan een elektrische pick-uptruck.

Tesla omschrijft de Cybertruck als “de krachtigste machine die we ooit hebben gebouwd”. Scrol verder om te zien waarom.


1. Het voertuig biedt plaats aan zes personen.

Foto: Tesla

2. Volgens de automaker heeft de truck een bijna ondoordringbaar chassis, gemaakt van "extra hard 30X koudgerold roestvrij staal" en "gepantserd glas".

Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP via Getty Images

Het roestvrijstalen omhulsel van de truck is volgens de automaker bestand tegen deuken, schade en roest.

Foto: Tesla

3. Het "ultrasterke glas" is erop gericht krachtige klappen op te vangen.

Foto: Tesla

Bij de onthulling van de Cybertruck bleek echter dat het glas niet zo ondoordringbaar is als de automaker beweert: voorwerpen die naar de truck werden geworpen beschadigden het glas tijdens demonstraties.


4. De Cybertruck krijgt drie versies: een model met één motor en achterwielaandrijving, een model met twee motoren en vierwielaandrijving en een model met drie motoren en vierwielaandrijving.

Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP via Getty Images

De versie met één motor heeft een reikwijdte van 400 kilometer, het model met twee motoren kan 480 kilometer afleggen en de duurste versie met drie motoren heeft een bereik van 800 kilometer, aldus Tesla.

Foto: Tesla

5. Volgens Tesla kan het model met drie motoren in ongeveer 3 seconden een snelheid bereiken van 100 kilometer per uur.

Foto: Tesla

6. Bovendien kan het model 6.350 kilo trekken...

Foto: Tesla

7. ... en ruim 1.500 kilo vervoeren.

Foto: Tesla

8. Volgens Tesla is de laadruimte aan de achterzijde vergrendelbaar en heeft de truck in totaal bijna drie kubieke meter aan opslagruimte.

Foto: Tesla

9. De truck beschikt volgens de automaker over een 'magisch deksel' voor de open laadruimte, dat sterk genoeg is om op te staan.

Foto: Tesla

10. Ook beschikt de Cybertruck over elektriciteitsvoorziening om gereedschappen op aan te sluiten...

Foto: Tesla

11. ... en 'verstelbare ophanging' waarmee de Cybertruck tien centimeter kan worden verhoogd of verlaagd, voor betere toegang. Ook is er een automatische verstelling van de hoogte.

Foto: Tesla

12. Een elektrische terreinwagen, de Cyberquad, is ook aangekondigd bij de presentatie van de Cybertruck. Deze ATV zal alleen beschikbaar zijn als een optie bij de Cybertruck, aldus Elon Musk.

Foto: Ringo H.W. Chiu/Associated Press

LEES OOK: Tesla onthult de Cybertruck, maar sloopt de elektrische pick-uptruck per ongeluk op het podium