In journalistiek Washington wordt er elk jaar naar uitgekeken: het White House Correspondents Dinner. De president spot dan met de pers, maar spaart zichzelf ook niet. Woensdag was het in Nederland ook zover.

Het gebeuren is een samenwerking van de redactie van College Tour, de NTR en de Parlementaire Persvereniging. Presentator Twan Huys nodigde in 2011 tijdens een uitzending van College Tour premier Rutte al uit, maar door de val van het kabinet kwam het er toen niet van. Nu dus wel.

“Ik spreek jullie graag toe, zonder dat jullie terug kunnen praten. Moeten we vaker doen”, begon premier Rutte woensdag zijn toespraak, die geschreven was met hulp van komieken van Boom Chicago en Badaboom. “Veel journalisten zeggen dat ik geen visie heb. Ik zie dat niet”, aldus Rutte.

Vooraf zei Rutte het doodeng te vinden om op de Nederlandse tv grappen te maken, maar daar was op het podium weinig van te merken. De premier leek ontspannen en had vaak de lachers op zijn hand.

Keurige jongens

Zo zei Rutte dat hij ter voorbereiding op het EU-voorzitterschap van Nederland zijn talen heeft geoefend met polyglot Frans Timmermans, die vloeiend is in zeven talen. “Goed nieuws voor Europa”, aldus Rutte. “Hij gaat binnenkort naar de nonnen om te leren hoe je er in eentje luistert.”

Goed was ook de grap over de elitaire namen van PvdA'ers. "Als ik de pers moet geloven, dan is dit kabinet instabieler dan Balkenende op een skateboard. Toch kan ik het prima met de PvdA vinden. Zeg nou zelf, Lodewijk Diederik, Eberhard, keurige jongens."

Minder geslaagd was het nep-telefoongesprek met bondskanselier Angela Merkel, dat kan rekenen op schaapachtig gelach vanuit de zaal. Maar Rutte komt sterk terug: "Als de avond slecht valt, noem ik het gewoon het plan-Samsom."

Dolf Jansen

Na Rutte was het de beurt aan cabaretier Dolf Jansen, die Youp van 't Hek verving die om gezondheidsredenen af moest zeggen. Jansen noemt Rutte "zijn voorprogramma".

Kijk hieronder het Correspondents' Dinner terug dat woensdagavond plaatsvond in de Beurs van Berlage.