Torenhoge prijzen voor gas en stroom hebben gezorgd voor een enorme stijging van de interesse voor verduurzaming van woningen. Zo melden installateurs van zonnepanelen een gigantische stijging van de de vraag, mede omdat het ook financieel aantrekkelijker is geworden om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen.

Hoge stroomprijzen betekenen dat energie uit zonnepanelen direct zorgt voor een lagere energierekening, waarbij de terugverdientijd van de investering afneemt als stroomprijzen bij energieleveranciers hoog blijven.

Wie kijkt naar mogelijkheden voor verduurzaming van z'n huis, kan het beste een stappenplan volgen. Want het is bijvoorbeeld niet slim om met een ouder huis een (hybride) warmtepomp aan te schaffen om je gasverbruik te verminderen, als je nog weinig hebt gedaan aan isolatie.

Lees ook: In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang

Van belang is verder om te kijken of je bij maatregelen voor verduurzaming van de woning in aanmerking komt voor subsidies, want daar liggen diverse mogelijkheden.

In het eerste kwartaal van 2022 is het aantal aanvragen voor subsidie voor verduurzaming van een eigen woning verdriedubbeld ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. Zeker nu de overheid het investeren in verduurzaming stimuleert, grijpen veel huiseigenaren hun kans. Om ervoor te zorgen dat je geen subsidie misloopt en er op tijd bij bent, heeft financiële vergelijker Pricewise een aantal landelijke regelingen geïnventariseerd. Bekijk het overzicht hieronder.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Deze overheidssubsidie, afgekort als ISDE, is bedoeld om op verschillende manieren je woning te verduurzamen. Je huis beter isoleren? Een warmtepomp en/of zonneboiler aanschaffen? Aansluiting op het warmtenet? Er zijn veel manieren om deze subsidie, die tot maar liefst 2030 loopt, te verkrijgen, maar je moet minstens twee maatregelen treffen om in aanmerking te komen.

In 2022 is er 228 miljoen euro beschikbaar en er zijn in het eerste kwartaal van dit jaar al ruim 17.000 aanvragen voor zo’n 52,6 miljoen aan subsidie gedaan.

Kijk hier voor meer informatie over de ISDE-regeling

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Voor het isoleren van een eigen koop- en huurwoning is de SEEH beschikbaar gesteld door de overheid. Deze regeling is specifiek voor VvE's (Vereniging van Eigenaren) en loopt nog één jaar. De regeling richt zich vooral op isolatiemaatregelen zoals dakisolatie of spouwmuurisolatie.

Van de ruim 31 miljoen euro die hiervoor beschikbaar werd gesteld is nog zo’n 7,5 miljoen euro beschikbaar, plus zo’n 900.000 euro voor energieadvies en begeleiding in het proces.

Lees hier meer over de SEEH-regeling

Subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen 

De subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) is een subsidieregeling van de overheid die erop is gericht om het gasverbruik te verminderen en men te stimuleren zich aan te sluiten op het warmtenet. Omdat de aansluiting van een woning op dit net een dure grap is, wordt een groot deel van de subsidie, die maximaal vijfduizend euro bedraagt, gebruikt voor aansluitingskosten. De rest is bedoeld voor het volledig aardgasvrij maken van een woning.

Tot eind volgend jaar kunnen aanvragen gedaan worden, en van de ruim 195 miljoen euro die hier tussen 2020 en eind 2023 voor werd apart gezet is nog zeker 107 miljoen euro beschikbaar.

Lees hier meer over de SAH-regeling

Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking

De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) is bedoeld voor huiseigenaren die hun energie uit duurzame bronnen als zonne-energie, windenergie of waterkracht willen halen. Deze subsidieregeling is sinds april 2021 beschikbaar als vervanging van de postcoderegeling, wat betekent dat meerdere deelnemers aan één project dezelfde postcode moeten hebben, en dat bijvoorbeeld de zonnepanelen ook binnen deze postcode geïnstalleerd dienen te worden.

De regeling duurt voorlopig tot 1 april 2026. Het budget voor dit jaar is vastgesteld op 150 miljoen euro.

Lees hier meer over de SEC-regeling

Tot slot; er zijn ook tal van regionale en gemeentelijke regelingen voor verduurzaming. Via de energiesubsidiewijzer kun je checken wat op dit moment de mogelijkheden zijn in jouw gemeente of provincie.

LEES OOK: Hybride warmtepomp extra in trek door hoge gasprijs en onzekerheid over Russisch gas