De fusiegesprekken tussen Takeaway en Just Eat zijn zo goed als rond en de raad van commissarissen van Takeaway is “in principe” al akkoord met de fusie. Dat meldt de maaltijdbezorger in een persbericht.

Als de fusie inderdaad doorgaat, wordt Takeaway-CEO Jitse Groen de topman van het gecombineerde bedrijf.

Het Nederlandse Takeaway geeft aandeelhouders van Just Eat 0,09744 aandelen Takeaway voor één aandeel in het Britse bedrijf. Dat komt bij de slotkoers van vrijdag neer op 7,31 pond per aandeel Just Eat, 15 procent meer dan de slotkoers. De totale waarde van de deal komt uit op 5 miljard pond, een kleine 5,6 miljard euro.

Als de overname doorgaat, krijgen aandeelhouders van Just Eat 52,2 procent van de aandelen in de combinatie in handen. De eigenaren van Takeaway hebben dan 47,8 procent van de aandelen in bezit.

De combinatie krijgt zijn hoofdkantoor in Amsterdam. Het bedrijf wil echter een beursnotering in Londen. Ook een belangrijk deel van het personeel blijft in het Verenigd Koninkrijk. De notering van Takeaway in Amsterdam, verdwijnt daarmee.

Interesse was er al langer

Een woordvoerder van Takeaway meldde zaterdag nog dat de gesprekken met Just Eat “al enige tijd” aan de gang zijn. Dat de interesse er is, wisten we al langer, want half februari stelde de activistische aandeelhouder Cat Rock Capital Management van Just Eat nog dat de onderneming een fusie aan zou moeten gaan met Takeaway. Volgens Cat Rock zou dat de beste manier zijn voor Just Eat om getalenteerde bestuurders aan te trekken, met de expertise om de concurrentie aan te kunnen met rivalen.

Daarbij wees Cat Rock er op dat Jitse Groen, de topman van Takeaway, had aangegeven dat het VK een van de beste markten in Europa is en dat hij actief wil zijn in consolidatie daar. Groen zei later tegen de website Financial News niets te zien in een eventuele fusie met Just Eat, waarmee hij reageerde op de open brief van Cat Rock.

Takeaway, in Nederland bekend onder de naam Thuisbezorgd.nl, nam in 2016 al de activiteiten van Just Eat in de Benelux over. In hetzelfde jaar trok het maaltijdbestelbedrijf zich terug uit het VK, omdat het daar geen kans zag uit te groeien tot marktleider.

Schaalgrootte is belangrijk in de branche voor maaltijdbestellingen. Takeaway is daarom al langer op overnamepad. Vorig jaar kocht het bedrijf de Duitse activiteiten van concurrent Delivery Hero, een deal waarmee 950 miljoen euro in contanten en aandelen was gemoeid. De omzet over heel 2018 steeg met 44 procent tot 240 miljoen euro, waarop Takeaway een verlies leed van 14 miljoen euro.

Naar omzet gemeten is Just Eat nog een maatje groter. Het Britse bedrijf sloot vorig jaar af met een omzet van bijna 780 miljoen pond en een winst van bijna 80 miljoen pond. Naast het VK is het bedrijf onder andere actief in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Lees meer over Takeaway: