Er lijkt toch een overnamestrijd te komen rondom bezorgdienst Just Eat. Jitse Groen van Takeway heeft in zijn overnamestrijd concurrentie gekregen van technologiefonds Prosus. Dat bedrijf heeft een bod gedaan van in totaal 4,9 miljard Britse pond op de aandelen van Just Eat, dat is omgerekend zo’n 5,7 miljard euro. Just Eat heeft het bod van Prosus verworpen en raadt zijn aandeelhouders aan er niet op in te gaan.

Prosus wil 20 procent meer bieden dan de prijs die Takeway overheeft voor het bezorgimperium. De koers van Just Eat ging op de beurs in Londen ruim 24 procent omhoog en werd korte tijd stilgelegd. Prosus won 0,1 procent op het Damrak. Ook het aandeel Takeaway werd flink hoger gezet, en voerde de hoofdfondsen in Amsterdam aan met een plus van ruim 5 procent. Eerder leek een overname door Takeway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, al zo goed als zeker.

In een reactie op het bod van het fonds stelt de Britse maaltijdbezorger nu dat het bod de onderneming “aanzienlijk onderwaardeert”. Het bod van de Nederlandse branchegenoot biedt volgens het bestuur van Just Eat meer waarde. Het bestuur heeft in eerdere gesprekken al tot drie keer toe een bod van Prosus afgewezen, zo laat Just Eat weten.

Takeway biedt aandelen, Prosus wil contant afrekenen

Prosus benaderde het bestuur van Just Eat om een overname te bespreken. Tot een vergelijk kwam het dus niet en daarna besloot Prosus door te zetten met een vijandig bod.

Tijdens de besprekingen kwamen bedragen op tafel van achtereenvolgens 6,70 pond per aandeel, 7 pond per aandeel en 7,10 per aandeel in contanten. Met dat laatste bod is Prosus nu direct naar de aandeelhouders van de Britten gegaan. Het bedrijf hoopt zo de aandeelhouders toch over de streep te trekken. De investeerder zelf ziet het bod niet als vijandig.

Het investeringsbedrijf zegt met zijn bod in contanten zekerheid te bieden aan aandeelhouders van Just Eat. Die zekerheid biedt Takeaway, dat de overname grotendeels in aandelen wilde voldoen en sprak van een fusie, niet.

Prosus wijst bovendien op zijn geloof in het hebben van eigen bezorgers zoals Just Eat die heeft. Het bedrijf zou na de overname het bestuur van Just Eat grotendeels intact willen houden. Takeaway-topman Jitse Groen heeft meermaals gezegd weinig in een opzet met eigen bezorgers te zien. Prosus wil daar juist ook in investeren. Het technologiefonds heeft al belangen in een aantal vergelijkbare bedrijven, zoals Delivery Hero, iFood en Swiggy.

Lees ook op Business Insider

Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde Prosus is voor een groot deel eigendom van de Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij Naspers. Veruit het grootste bezit van Prosus, dat ontstaan is uit afsplitsingen van Naspers, is een minderheidsbelang in het Chinese Tencent.

Lees meer over Just Eat en Takeway: