Telecomaanbieders mogen 06-nummers vanaf 1 juni niet meer gebruiken voor tablets. Daarvoor in de plaats komt een 097-nummer.

Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag gezegd.

Tablets die naast wifi ook met mobiel internet overweg kunnen, beschikken net als mobiele telefoons over een simkaart. Daar was tot nu toe een 06-nummer aan gekoppeld.

Maar de voorraad 06-nummers is beperkt. Om het moment dat consumenten te maken krijgen met langere telefoonnummers zo lang mogelijk uit te stellen heeft de ACM besloten dat tablets een eigen nummer krijgen, dat begint met 097.

Op die manier moet ook voor consumenten duidelijk zijn dat 06-nummers bedoeld zijn voor mobiele telefonie en niet voor mobiel internet via tablets, aldus de toezichthouder.

06-nummers nog lang niet op

Een woordvoerder van de ACM benadrukt dat de voorraad 06-nummers voorlopig nog niet op is. "Van de huidige ACM-voorraad van 60 miljoen nummers is weliswaar bijna 90 procent in gebruik, maar voordat de resterende 10 procent is uitgegeven zijn we al vele jaren verder."

Bovendien houdt het ministerie van Economische Zaken nog een voorraad van 20 miljoen nummers achter de hand, aldus de woordvoerder.

ACM heeft ook besloten dat aanbieders van mobiele telefonie voortaan ook 06-nummers in blokken van 10.000 mogen aanvragen. Nu was dat alleen nog mogelijk in blokken van 100.000.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl