Eindelijk vakantie: op naar het vliegveld. Wie zijn auto voor een paar weken op een parkeerterrein bij een willekeurig vliegveld parkeert, is nog voor de reis goed en wel is begonnen zo’n honderd euro lichter. Een Amerikaanse bedrijf vond de oplossing, ze verhuren je auto. 

De Amerikaanse startup FlightCar bewijst dat het ook anders kan. Wie zijn auto vlak voor een vlucht bij FlightCar inlevert, hoeft bij terugkomst niets af te rekenen. Sterker nog, de kans bestaat dat hij honderd, tweehonderd of zelfs vierhonderd dollar van FlightCar krijgt. Daarvoor wordt je auto tijdens je afwezigheid dan wel verhuurd. En als hij niet wordt verhuurd, staat hij in elk geval gratis geparkeerd.

Ook Nederlandse autobezitters die hun auto willen verhuren, kunnen gebruikmaken van autodeelplatforms. Snappcar is hier een voorbeeld van. Maar wie een auto via SnappCar huurt, krijgt pas na een ontmoeting met de eigenaar de sleutelbos mee. Uit het succes van FlightCar blijkt dat we ook bereid zijn om onze auto te verhuren als de huurder anoniem blijft.

Z24 sprak met bedenker Rujul Zaparde.

Wat? Flightcar

Wie?  Rujul Zaparde, Kevin Petrovic en Shri Ganeshram.

Waar? Vooralsnog alleen in San Francisco en Boston.

Hoe is het idee voor FlightCar ontstaan?

"Een verhaal over het delen van huizen zette me aan het denken. Na gesprekken met vrienden bedacht ik waarom ik dat niet met auto's zou doen. Dat was begin 2012."

Hoe zijn jullie begonnen? 

"We deden vorig jaar mee aan een accelerator programma in Cincinatti en begin dit jaar aan het accelerator programma van Y Combinator.

In februari opende we de vestiging in San Francisco, in mei de vestiging in Boston. Sindsdien kunnen reizigers die vanaf San Francisco International Airport en Boston Logan International Airport vliegen, hun auto bij FlightCar inleveren. We proberen hun auto's gedurende hun afwezigheid te verhuren. Als dat lukt krijgt de eigenaar een bedrag uitgekeerd, afhankelijk van zijn auto en het aantal verhuurde dagen."

Hoe loopt dat?

"Goed, we hebben sindsdien tussen de 2.000 en 2.500 auto's verhuurd. Ook voor huurders is het interessant, omdat we circa 30 procent tot de helft goedkoper zijn dan reguliere autoverhuurbedrijven. Maar omdat er te weinig auto's gestald werden om aan de vraag te voldoen, zijn we  met Flight Car Monthly gestart. Nu kan iedereen die zijn auto niet nodig heeft, zijn auto voor een maand bij ons kwijt. Verder werkt het op dezelfde manier."

En wat als je je auto toch nodig hebt?

"Je kunt je auto per maand vier dagen gebruiken. En als je auto is verhuurd, krijg je een gelijkwaardige auto mee. We garanderen dat je binnen een uur een auto hebt. En wie zelf geen vervoer heeft pikken we op bij het dichtstbijzijnde metrostation of ergens anders binnen een straal van tien minuten van Flightcar."

Zorgt Flight Car Monthly voor voldoende beschikbare auto's?

"We zijn vorige week met dit programma gestart, dus het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Maar de reacties zijn zeer positief en tot nu toe hebben we geen problemen gehad. Eigenaren van oudere auto's verdienen maximaal 150 dollar per maand, eigenaren van nieuwere auto's tot 400 dollar."

Hoe is de verzekering geregeld?

"Iedere auto die wordt gehuurd is verzekerd tot een bedrag van een miljoen dollar. Op een paar krassen na zijn er geen auto's beschadigd teruggekomen. Ik rijd zelf in een Honda Accord. Die is ook een keer zonder problemen verhuurd geweest."

Waarom heeft de San Francisco International Airport Carflight voor de rechter gedaagd? 

"Het vliegveld vindt dat CarFlight een regulier autoverhuurbedrijf is. Die bedrijven betalen per verhuurde auto een bedrag aan het vliegveld. Maar we zijn geen regulier autoverhuurbedrijf, meer een autodeelplatform. Onze klanten zijn niet uitsluitend mensen die gebruik maken van het vliegveld, maar bijvoorbeeld ook van de spoorwegen. Maar we betalen inmiddels 15 dollar per dag per auto aan het vliegveld."

Hoe financier je Flightcar?

"Met de accelerator programma's hebben we ons in de kijker gespeeld. Onlangs heeft een groep investeerders  6,1 miljoen dollar in FlightCar gestoken. Dat zijn onder meer General Catalyst, Round Capital en Andreessen Horowitz (investeringsmaatschappij van onder meer Netscape-oprichter Marc Andreessen, z24)."

Wat ben je daarmee van plan?

"Uitbreiden. Later dit jaar openen we een vestiging in Los Angeles, vanaf volgend jaar ook in andere steden in de VS."

Wanneer opent de eerste vestiging van FlightCar buiten de VS?

"We zijn niet aan een strak tijdschema gebonden, dus dat is nog niet te zeggen. Maar de ambitie hebben we zeker."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl