Terwijl zijn troepen Oekraïne binnenvielen, gaf de Russische president Vladimir Poetin miljoenen dollars uit aan de renovatie van een van zijn superjachten.

Dat blijkt uit onderzoek van het team van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny.

Medewerkers van Navaly, die een celstraf uitzit in Rusland, hebben renovatieplannen vrijgegeven voor het jacht, dat naar verluidt eigendom is van Poetin en ‘Graceful’ wordt genoemd.

Het jacht zou naast een helikopterplatform ook een sauna, eetzaal met 12 zitplaatsen en binnenzwembad hebben. Die laatste kan naar verluidt omgetoverd worden tot dansvloer.

Een afbeelding van het zwembad aan boord 'Graceful'. Foto: Navalny.com

Foto's van het rijkelijk versierde interieur tonen marmeren badkamers met champagnekleurige tapijten die maar liefst 88.000 dollar kosten en luxe slaapkamers met bedden ter waarde van ongeveer 34.000 dollar.

Het onderzoeksteam deelde ook foto's van een elegante boekenkast met daarin een fotoalbum van Sint-Petersburg, een Russisch-Duits woordenboek en een boek over de voormalige Russische premier Pjotr Stolypin, die in 1911 in de Oekraïense hoofdstad Kyiv werd vermoord.

De werkzaamheden aan het jacht zouden Poetin omgerekend zo'n 32 miljoen dollar hebben gekost.

"De helft van het land wordt gedwongen om geld in te zamelen voor ondergoed en sokken voor gemobiliseerde soldaten en om loopgraafkaarsen te maken, terwijl de persoon die deze oorlog heeft ontketend alleen al drie miljard roebel uitgeeft aan reparaties en aankopen voor zijn jacht", schrijft het team van Navalny.

Het 82 meter lange jacht, dat net voor de Russische invasie van Oekraïne vertrok uit Duitsland, zou in totaal ongeveer 100 miljoen dollar waard zijn, meldt het oppositieteam.

De badkamer aan boord van 'Graceful'. Foto: Navalny.com
De 'master bedroom' aan boord van 'Graceful'. Foto: Navalny.com

'Eigenaar niet blij met renovatie van het jacht'

Het onderzoeksteam publiceerde ook een e-mail uit januari 2022 aan de managers van de Blohm & Voss-scheepswerf, waarin staat dat de "eigenaar van Graceful niet blij is met de uitvoering van de renovatie".

"Ze zijn ontevreden over de vertragingen in het bouwschema", leest de mail. Verder staat er dat de eigenaar "Graceful op 1 februari naar de Russische Federatie wil brengen om de renovatie te laten voltooien".

Het schip vertrok uiteindelijk op 7 februari uit Hamburg richting Kaliningrad, het meest westelijke stukje Rusland.

De boekenkast aan boord van 'Graceful'. Foto: Navalny.com

De VS onderzoekt het superjacht van Poetin

Het superjacht wordt sinds vorig jaar onderzocht door het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De onder een Russische vlag varende Graceful wordt gezien als een "geblokkeerd eigendom waarin president Vladimir Poetin een belang heeft", luidt een persbericht van het ministerie uit juni 2022.

Volgens OFAC heeft Poetin meerdere reizen gemaakt op zijn jachten, waaronder de Graceful, inclusief een boottocht op de Zwarte Zee in 2021. Hij werd toen vergezeld door Aleksandr Loekasjenko, de dictator van Wit-Rusland, die de oorlog van Rusland tegen Oekraïne steunt.

Het team van Navalny wees ook op een speciale telefoon die te zien is op een van de foto's van een kantoor op het jacht. Deze telefoons, die geen knoppen hebben en versierd zijn met het wapen van Rusland, worden naar verluidt door het Kremlin gebruikt voor "topgeheime" communicatie. Poetin zou deze in al zijn kantoren hebben.

Poetin zou meer superjachten bezitten

De Russische president is naar verluidt ook de eigenaar van de 700 miljoen dollar kostende 'Scheherazade', een van de grootste jachten ter wereld. Het superjacht werd vorig jaar in beslag genomen in een Italiaanse haven vanwege connecties met de Russische overheid.

Poetin zou ook eigenaar zijn van een kleiner jacht, dat onder de vlag van de Kaaimaneilanden vaart. Dit is naar verluidt een geschenk van miljardair Roman Abramovitsj, de Russische oligarch die eigenaar was van de Britse voetbalclub Chelsea.

LEES OOK: Poetin eist dat paramilitaire strijders eed van trouw afleggen aan Rusland – Kremlin ontkent betrokkenheid dood Prigozjin.