De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend waarin paramilitaire strijders worden gedwongen om een eed van trouw af te leggen aan Rusland, zoals reguliere militairen dat ook moeten doen. Dat bevel komt twee dagen nadat Jevgeni Prigozjin, hoofd van de paramilitaire groep Wagner, vermoedelijk is omgekomen bij een vliegtuigcrash.

De huurlingen zouden “trouw en loyaliteit” aan Rusland moeten zweren en “de bevelen van commandanten en leidinggevenden strikt moeten opvolgen”. Prigozjin verzette zich lange tijd fel tegen de legerleiding en het minister van Defensie en kwam zelfs kort in opstand met zijn huurlingen.

Ook een aantal andere hooggeplaatste Wagnerfiguren lijkt aan boord te zijn geweest van het verongelukte vliegtuig, waardoor een machtsvacuüm bij het huurlingenleger kan zijn ontstaan. De Wagnerstrijders hebben een belangrijke rol gespeeld bij de oorlog in Oekraïne.

Poetin ontkent betrokkenheid dood Prigozjin

Het kantoor van de Russische president Vladimir Poetin ontkent verder enige betrokkenheid bij de dood van Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin. Het Kremlin noemt beweringen hierover een “absolute leugen”. Zo lang het onderzoek niet is afgerond, moet niet gespeculeerd worden, aldus woordvoerder Dmitri Peskov.

Poetin reageerde donderdag al op de vermoedelijke dood van Prigozjin. Hij zei de nabestaanden van de Wagnerbaas gecondoleerd te hebben. Toch zou Poetin nog niet weten of hij ook naar de uitvaart gaat. De president heeft een hele volle agenda, zegt Peskov nu. De woordvoerder wilde overigens lopende het onderzoek zelfs nog niet bevestigen dat Prigozjin daadwerkelijk om het leven is gekomen.

Met de dood van Prigozjin is het nog de vraag wie leiding gaat geven aan het huurlingenleger. De Oekraïense regering vreest dat de organisatie onder leiding komt te staan van Poetin, omdat die daarmee alleen maar gevaarlijker zou worden. Volgens het Kremlin heeft Wagner een belangrijke bijdrage geleverd aan de strijd in Oekraïne, maar heeft de organisatie geen formele juridische status.

LEES OOK: Hoe Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zijn laatste 2 maanden doorbracht – van rare ontmoetingen met Poetin tot kamperen in zijn onderbroek