• Een Britse bemanning heeft naar verluidt de controle overgenomen op een superjacht van 700 miljoen dollar dat aan de Russische president Vladimir Poetin zou zijn gelinkt.
  • Activisten hebben gezegd dat leden van de vorige crew in dienst waren van de FSO, een Russische veiligheidsdienst die zich onder meer bezighoudt met de bewaking van staatsbezit.
  • De Britse kapitein van de Scheherazade, zoals het schip heet, heeft ontkend dat Poetin de eigenaar is. 
  • Lees ook: VS breiden sancties tegen Rusland uit – NAVO stuurt meer drones en luchtafweersystemen naar Oekraïne.

Een 140 meter lang superjacht in Italië dat gelinkt zou zijn aan de Russische president Vladimir Poetin, staat nu onder controle van een volledig Britse bemanning. Dat zegt een plaatselijke vakbondsfunctionaris in de Britse krant The Times

“Mij is verteld dat er aanvankelijk een voornamelijk Russische crew was, maar dat die na het uitbreken van de oorlog moest terugkeren naar Rusland, hetzij om hun identiteit te verbergen, hetzij om in dienst te gaan”, zei Paolo Gozzani, een ambtenaar bij de Italiaanse vakbond CGIL, volgens de krant. “Daarna kwam er een Britse bemanning.” 

Vóór de Russische invasie in Oekraïne werkten er ongeveer 20 bemanningsleden op het schip, aldus Gozzani. Allen zijn nu vermist. Het schip, genaamd Sheherazade, ligt momenteel in het droogdok om gerepareerd te worden.

Tot dusver is het schip niet wettelijk in beslag genomen door Italiaanse of Europese autoriteiten. Wel heeft de Italiaanse financiële opsporingsdienst Guardia di Finanza eerder aan Insider bevestigd dat er onderzoek gaande is. 

De Scheherazade is 700 miljoen dollar waard en telt zes verdiepingen, twee helipads, een zwembad, een spa en een schoonheidssalon, volgens een YouTube-video van twee activisten die samenwerken met de gevangen Putin-tegenstander Aleksej Navalny.

Minstens tien officieren van de FSO, een Russische veiligheidsdienst die zich onder meer bezighoudt met de bewaking van staatsbezit, werden door activisten geïdentificeerd als bemanningsleden van de Scheherazade. 

Activisten die samenwerken met de Russische oppositieleider Navalny beschouwen de connectie van de bemanningsleden met de FSO als bewijs dat Poetin de werkelijke eigenaar is van de Scheherazade, ook al is er onduidelijkheid over het juridische eigendom van het superjacht.

De kapitein van het schip, de Brit Bennett-Pearce, ontkende eerder tegenover The Times dat de Scheherazade direct eigendom was van Poetin. Een "waterdichte geheimhoudingsovereenkomst" verbood hem details bekend te maken. "Ik heb hem nooit gezien. Ik heb hem nog nooit ontmoet."

LEES OOK: De nauwe kring rond Poetin: dit zijn de 38 Russische oligarchen die zijn getroffen door westerse sancties