In Finland wacht een miljoenen kostende vissersvilla al jaren op de komst van Vladimir Poetin. Maar waarschijnlijk zal de Russische president het optrekje nooit bezoeken.

Het verlaten vakantiehuis, gelegen aan de kust van het Saimaameer in het zuidoosten van Finland, werd gebouwd voor Poetin door een goede vriend voor een bedrag van ongeveer 3 miljoen euro. Dat meldt de in Letland gevestigde Russischtalige nieuwssite The Insider, dat een masterplan van de woning in handen heeft.

Het Saimaameer ligt dicht bij de grens tussen Finland en Rusland.
Het Saimaameer ligt dicht bij de grens tussen Finland en Rusland.
Screenshot/Google Maps

De drie verdiepingen tellende villa beschikt over een lift, wijnkelder, ondergrondse garage, sauna, privézwembad, biljartkamer, kantoor en acht toiletten. Het vakantieoord is echter nooit voltooid.

Vorige week donderdag publiceerde The Insider een video op YouTube waarin redacteur Sergej Kanev het lege huis betreedt via een openstaande deur.

Binnen trof hij steigers, stapels bouwmaterialen, tegels, een ladder, kabels, koelkasten en een niet-geïnstalleerd bad aan. "Raak deze dozen niet aan zonder mijn goedkeuring!", staat er in het Russisch op een kartonnen doos.

De bouw werd geplaagd door problemen, meldt The Insider. Bouwvakkers moesten regelmatig worden vervangen; ze vertrokken uit onvrede over hun loon en de arbeidsomstandigheden. Enkele Finnen zouden hebben geweigerd om aan de villa te werken.

Finse villa is cadeau van oud-klasgenoot en vriend Viktor Khmarin

De villa werd gefinancierd door Viktor Khmarin. Hij studeerde samen met Poetin aan de Staatsuniversiteit van Leningrad, die nu de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg heet. De twee gingen samen naar dansfeesten en waren worstelmaatjes.

Tegenwoordig lobbyt Khmarin voor de Russische president. Zijn taak is om door Poetin gewenste wetten door de Doema, het Russische parlement, heen te krijgen, zo schrijft The Insider. Hij is getrouwd met de nicht van Poetin.

Khmarin zou de Finse cottage hebben gebouwd om zo meer tijd met de Russische president door te kunnen brengen, aldus de in Letland gevestigde nieuwssite.

Hij betaalde ongeveer 500.000 euro voor het hoofdgebouw, 200.000 euro voor een beveiligingshuis en 400.000 euro voor bouwmaterialen, schrijft de nieuwssite. Daar bovenop kwamen de kosten voor houten bruggen, paden, een vissershuis en andere voorzieningen.

Poetin ziet af van de villa: geen interesse meer in vissen in Finland

Het is niet precies duidelijk wanneer de bouw heeft plaatsgevonden, maar volgens The Insider was dit vóór juli 2017. Die maand ging Poetin op bezoek in de nabijgelegen stad Savonlinna, waar hij de toenmalige president van Finland Sauli Niinistö ontmoette.

Tijdens de ontmoeting tussen de twee presidenten, arriveerde een medewerker van Khmarin bij de villa. Hij zou de bouwvakkers hebben verteld om het werk neer te leggen, omdat Poetin geen interesse meer zou hebben in vissen in Finland. The Insider baseert zich op een bron binnen de Russische veiligheidsdiensten.

Khmarin kon geen andere koper vinden en heeft de villa later afgeschreven als verlies, zo meldt de nieuwssite.

De cottage aan het Saimaameer ligt dicht in de buurt van Villa Segren, een andere woning in de Finse Golf waarvan de Russische oppositieleider Alexei Navalny in 2017 beweerde dat Poetin hem gebruikt als vakantieverblijf.

LEES OOK: De geheime bunker van Poetin in zijn paleis bij de Zwarte Zee: dit onthullen oude tekeningen