Ook de rijken hebben baat bij politieke stabiliteit, dus het is een interessante tijd om op de lijst van rijkste Europeanen te staan.

Met een aanstaande Brexit, de gevallen Italiaanse premier en Geert Wilders die zich opmaakt om de Nederlandse kabinetsformatie te gaan runnen, is Europa politiek in woelig vaarwater beland.

De rijke elite maakt zich zorgen, aangezien populistische regeringen niet bekend staan om berekenbaar fiscaal beleid of genereuze ondernemersregelingen.

Geen verkeerd moment dus om te kijken naar wie er nu op de lijst rijke lui van 2016 staan, zoals The Sunday Times die samenstelde.


21. Dieter Schwarz

Foto: Lidl

Geschat vermogen: 14,2 miljard euro

Leeftijd: 77

Als eigenaar van de Schwarz-Gruppe runt Dieter Schwarz de ketens Lidl en Kaufland in Duitsland en daarbuiten.


20. Kirsten, Finn en Jorn Rausing

Foto: Finn Rausing. Bron: Wikipedia / CC 3.0

Geschat vermogen: 15,3 miljard euro

Het Zweedse Tetra Pak-concern is de bron voor deze derde generatie van erfgenamen. Het bedrijf heeft een jaarlijkse omzet van 13,4 miljard euro en verschaft werk aan meer dan 30.000 mensen.


19. Leonardo Del Vecchio

Foto: Getty Images

Geschat vermogen: 15,3 miljard euro

Leeftijd: 81

De Italiaanse Del Vecchio is de voorzitter en oprichter van de Luxottica Group, 's werelds grootste producent van brillen en contactlenzen, met meer dan 75.000 werknemers en 7.000 winkels wereldwijd. De naam Luxottica doet wellicht geen belletje rinkelen, omdat het via merken als Ray-Ban en Prada haar brillen voor veel geld weet te slijten.


18. Sri en Gopi Hinduja

Foto: YouTube / Rahul Joglekar

Geschat vermogen: 15,4 miljard euro

De twee broers - op de foto boven staat alleen Gopi - wonen in Londen en daarom telt The Sunday Times deze Indiase heren ook mee. Samen met nog twee andere broers leiden deze 'Fantastic Four' het Hinduja Group-imperium, dat onder meer auto's bouwt via de dochter Ashok Leyland en olie verkoopt onder het merk Gulf.


17. David en Simon Reuben

Foto: Wikipedia

Geschat vermogen: 15,5 miljard euro

De broers David en Simon Reuben werden geboren in India, maar zijn tegenwoordig actief vanuit Groot-Brittannië. Ze verdienden hun vermogen in de metaalindustrie en projectontwikkeling.


16. Georg en Maria-Elisabeth Schaeffler en familie

Foto: Reuters/Daniel Karmann

Geschat vermogen: 16,7 miljard euro

Leeftijd: 52 & 75

De 52-jarige Georg Schaeffler uit Duitsland bezit 80 procent van de gelijknamige bedrijfsgroep, terwijl zijn moeder 20 procent behoudt. Het bedrijf produceert lagers en andere rollende onderdelen voor de auto-industrie, vliegtuigbouwers en industriële klanten.


15. Giovanni Ferrero en familie

Foto: Reuters/Giorgio Perottino

Geschat vermogen: €17,9 miljard

Leeftijd: 52

Giovanni Ferrero is wellicht een van de bekendste mensen op deze lijst. Of in elk geval produceert zijn bedrijf Ferrero SpA de beroemde producten Nutella en Ferrero Rocher. Het bedrijf is de derde grootste fabrikant van zijn soort in de wereld.


14. Alain en Gerard Wertheimer

Foto: Getty

Geschat vermogen: 19,4 miljard euro

Leeftijd: 68 & 66

Het House of Chanel wordt gerund door deze twee deftige Franse heren. Ze namen de zaak over toen hun grootvader, Pierre Wertheimer, een vroege investeerder en zakenpartner werd van Gabrielle Bonheur 'Coco' Chanel. Op bovenstaande foto presenteert de Britse koningin Elizabeth de heren met de prijs voor het winnende paard op de prestigieuze Ascot-race.


13. Mulliez-familie

Foto: Reuters

Geschat vermogen: 19,7 miljard euro

De familie Mulliez hebben hun fortuin te danken aan de Auchan Group, een Franse supermarktketen met filialen in tal van landen wereldwijd.


12. George Soros

Foto: Thomson Reuters

Geschat vermogen: 20,3 miljard euro

Leeftijd: 86

George Soros komt oorspronkelijk uit Hongarije en is nu een Amerikaanse fondsenmanager, filantroop en politieke donor.


11. Axel Dumas

Foto: Vittorio Zunino Celotto / Getty

Geschat vermogen: 20,5 miljard euro

Leeftijd: 46

Modehuis Hermès International staat sinds 2013 onder leiding van Dumas, wiens familie bovendien 70 procent van het bedrijf bezit.


10. De familie Oeri-Hoffmann

Tijd genoeg om te mengen met de beau monde, van links naar rechts: acteur Daniel Craig, Maja Oeri, filmmaker Steve McQueen, Marie-Josee Kravis en Jerry Speyer op het MOMA Party in the Garden in 2014. Foto: Stephen Lovekin / Getty Images

Geschat vermogen: 21,8 miljard euro

Hoewel de familie Oeri-Hoffmann zicht niet meer mengt in het besturen van medicijnenfabrikant Roche, hebben de leden nog wel een controlerend aandeel.


9. De familie Henkel

Foto: Reuters / Ina Fassbender

Geschat vermogen: 22,2 miljard euro

De Duitse familie Henkel bestiert een gelijknamig imperium dat beroemde producten als Persil produceert.


8. Stefan Persson, Lottie Tham en familie

Foto: Wikimedia Commons

Geschat vermogen: 25,7 miljard euro

Leeftijd: 69 & 67

Stefan Persson is CEO van het H&M-keizerrijk, dat zijn vader oprichtte. Zijn zus Lottie Tham bezit 5 procent van de aandelen in het bedrijf.


7. Bernard Arnault

Foto: AP Images

Geschat vermogen: 28 miljard euro

Leeftijd: 67

Bernard Jean Étienne Arnault fungeert als CEO van LVMH, het paraplubedrijf dat luxemerken als Louis Vuitton en Moët & Chandon verenigt. Hij is de rijkste man van Frankrijk.


6. Liliane Bettencourt

Foto: Francois Durand/Getty Images

Geschat vermogen: 29,6 miljard euro

Leeftijd: 94

Bettencourt is de beroemde 'grande dame' van L'Oreal. Zij en haar kinderen bezitten 33 procent van het bedrijf.


5. Stefan Quandt en Susanne Klatten

Van links naar rechts: Stefan Quandt, moeder Johanna Quandt, en Susanne Klatten. Foto: BMW Blog

Geschat vermogen: 30,1 miljard euro

Leeftijd: 50 & 54

De vader van Stefan en Susanne was Herbert Quandt, de beroemde industrialist die van BMW een wereldspeler maakte. Tegenwoordig zijn broer en zus beiden behoorlijk teruggetrokken.


4. Sergey Brin

Foto: Elijah Nouvelage/Reuters

Geschat vermogen: 30,9 miljard euro

Leeftijd: 43

Sergey Brin woont dan wellicht in de VS, hij is wel van Europese afkomst: 43 jaar geleden zag de mede-oprichter van Google het levenslicht in Moskou. Hij leidt nu het moederbedrijf van Google, Alphabet, en is op elf na de rijkste man ter wereld.


3. Karl Albrecht junior, Beate Heister en familie

Foto: Getty

Geschat vermogen: 27,1 miljard pond (31,9 miljard euro)

De volgende supermarktketen op deze lijst kennen we allemaal: Aldi. De huidige erfgenamen zijn de kinderen van wijlen oprichter Karl Albrecht. Aldi heeft meer dan 10.000 winkels in achttien landen.


2. Ingvar Kamprad en familie

Foto: Reuters

Geschat vermogen: 45,4 miljard euro

Leeftijd: 90

Ingvar Kamprad is 90 jaar oud, woont op loopafstand van de eerste IKEA ooit en is één van de weinige mensen op deze lijst die zijn imperium helemaal zelf opbouwde, zonder voort te borduren op succes van ouders of anderen.


1. Amancio Ortega

Foto: born-rich.com

Geschat vermogen: 59,5 miljard euro

Leeftijd: 80

Inditex is wellicht geen bekende merknaam, maar winkels als Zara, Pull and Bear en Massimo Dutti zullen dat wel zijn. De man achter deze ketens - en anderen - is Armancio Ortega, de tweede rijkste man ter wereld.