• Het KNMI heeft voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied code rood afgegeven wegens storm Eunice.
  • Deze gebieden krijgen vanaf 14.00 uur te maken met zeer zware windstoten tot 130 kilometer per uur.
  • In de rest van het land, met uitzondering van de provincie Limburg, geldt code oranje.
  • Bekijk ook: Waarom orkanen steeds krachtiger en natter worden

Het KNMI heeft code rood afgegeven voor een deel van Nederland vanwege de storm Eunice. Het weeralarm geldt voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied.

De code rood geldt vanaf 14.00 uur. In de rest van het land is code oranje van kracht, met uitzondering van de provincie Limburg, waar code geel geldt wegens zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

In de kustgebieden waarvoor code rood geldt, kunnen windstoten voorkomen tot 130 kilometer per uur. Voor de plekken waar code oranje geldt, is dit 100 tot 120 kilometer per uur. Daarbij heeft het KNMI ook besloten tot de code rood met het oog op de duur van de storm, zegt een woordvoerder. “Het is een heel lange storm”, zegt ze. De storm kan tussen de vijf en negen uur duren. De storm piekt naar verwachting aan het einde van de middag en begin van de avond.

De meeste schade wordt verwacht in de kustprovincies, geeft de woordvoerder aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om bomen die omwaaien en rondvliegende dakpannen. “We willen niet dat mensen letsels krijgen”, aldus de zegsvrouw. “Vandaar de extra waarschuwing.”

Bij code oranje roept het KNMI mensen op voorbereid te zijn. Code rood betekent dat mensen actie moeten ondernemen, zegt de woordvoerder. In dit geval houdt dat volgens haar in dat mensen niet onnodig de deur uit moeten gaan. "Dat zie je nu goed gebeuren ook, dat mensen hun sportschool even overslaan en dat scholen eerder dicht gaan, bijvoorbeeld."

Het KNMI geeft niet vaak code rood uit. De laatste keer dat code rood werd afgekondigd wegens windstoten was 18 januari 2018. De laatste keer code rood in het algemeen was op 13 juli vorig jaar, toen voor zware regen en wateroverlast.

Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind af.

Maaltijdbezorgers stoppen met bezorgen; enkele restaurants leveren zelf

Maaltijdbezorgers Thuisbezorgd.nl en Deliveroo en flitsbezorger Getir stoppen met het bezorgen van maaltijden en boodschappen in vrijwel het hele land vanwege de storm Eunice.

Het platform van Thuisbezorgd gaat wel door, benadrukt de persvoorlichter. Maar het aanbod kan iets beperkter zijn. "Ruim driekwart van de bestellingen wordt afgeleverd door de restaurants zelf. Die bepalen voor zichzelf of ze doorgaan met bezorgen of niet, tijdens de storm. Alleen de bezorgers die in dienst zijn van Thuisbezorgd, stoppen vanaf 14.00 uur", aldus de woordvoerster van Thuisbezorgd.nl.

Ook in Maastricht en Heerlen stoppen de bezorgers van Thuisbezorgd.nl vanmiddag. Eerst leek het in die steden nog door te kunnen gaan vanwege code geel, maar het bedrijf heeft inmiddels besloten ook hier de bezorgers naar huis te sturen.

Op Twitter schrijft Thuisbezorgd.nl dat ze "de weersituatie nauw in de gaten" houden. Mocht de storm in de avond gaan liggen, dan kan er weer bezorgd worden, vertelt de voorlichter. "Maar alleen als het veilig is."

Ook Deliveroo stuurt de bezorgers in alle provincies waar code rood geldt naar huis. Het bedrijf laat weten "in nauw contact te staan met restaurants en bezorgers om hen te laten weten wanneer we weer open kunnen in deze gebieden".

Getir meldt dat het vanaf 13.00 uur is gestopt met alle bezorgactiviteiten vanwege de storm. "De veiligheid van de medewerkers komt op de eerste plaats", laat de directeur van Nederland, Florian Brunsting, weten. Wanneer het weer het toelaat, wordt het bezorgen van de boodschappen weer hervat. Ondanks de sluiting ontvangen de medewerkers hun volledige loon, voegt Brunsting toe.

300 vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn vrijdagochtend in totaal ongeveer 300 vluchten geannuleerd in verband met de storm Eunice. Een woordvoerder van de luchthaven verwacht dat het aantal geannuleerde vluchten gedurende de dag nog zal toenemen. In totaal stonden er voor vrijdag zo'n 1000 aankomende en vertrekkende vluchten gepland.

Een groot deel van de 300 geannuleerde vluchten zijn vluchten van KLM. Die luchtvaartmaatschappij liet donderdagavond al weten uit voorzorg bijna 170 vluchten te annuleren.

Schiphol verwacht vrijdagochtend niet dat al het vliegverkeer stilgelegd hoeft te worden. "Het is een heel harde wind, maar de windrichting voor het vliegverkeer is redelijk gunstig: landen en stijgen tegen de wind in gaat nog steeds goed." Dat was met storm Corrie drie weken geleden wel anders. "Toen kwam de wind vooral vanaf de zijkant, wat het landen en stijgen moeilijk maakte."

Ondanks de gunstige windrichting is het voor piloten "een uitdaging" om tijdens storm Eunice te vliegen, aldus de woordvoerder. Ook kunnen er vanwege de harde wind gevaarlijke situaties ontstaan op het platform, doordat er bijvoorbeeld spullen gaan rondvliegen. Ook gaat het tanken van vliegtuigen een stuk lastiger. "Dat is de reden dat veel vluchten geannuleerd of vertraagd zijn."

Reizigers wordt gevraagd van tevoren rekening te houden met vertraging en mogelijke annuleringen.

NS beperkt treinverkeer drastisch

Ook moeten reizigers rekening houden met problemen op het spoor. Vrijdagochtend zullen vanwege storm Eunice minder treinen rijden en vanaf 14.00 uur ligt al het treinverkeer stil. De NS meldt dat dit is besloten "met het oog op de veiligheid van onze reizigers en collega’s".

Er wordt extreem harde wind in het hele land verwacht wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen, aldus de NS, die samen met spoorbeheerder ProRail door het KNMI is gewaarschuwd. Vrijdag is daarom een storingsdienst van kracht. Volgens ProRail rijden regionale vervoerders in de ochtend wel volgens dienstregeling.

Zowel binnenlandse als internationale treinen zullen vanaf 14.00 uur helemaal niet meer rijden. De kans is namelijk groot dat er door de wind bomen op het spoor terechtkomen en het wordt te gevaarlijk geacht voor storingsploegen om uit te rukken.

Mensen die vrijdag toch met de trein willen reizen, wordt geadviseerd om de NS Reisplanner in de gaten te houden.

De NS heeft het voornemen zaterdag de 'gewone' dienstregeling weer op te starten. Maar hoogstwaarschijnlijk kunnen niet alle treinen rijden, als gevolg van de schade die storm Eunice zal aanrichten.

Mensen die een negatieve coronatestuitslag nodig hebben, kunnen terecht bij commerciële aanbieders

Commerciële coronateststraten lijken vooralsnog niet dicht te gaan vanwege de storm Eunice die vrijdag over Nederland raast. De grote testaanbieder Spoedtest.nl heeft 150 locaties binnen, zoals in winkelpanden. "Daar trek je gewoon de deur dicht en dan is de storm er niet", aldus directeur Rasmus Emmelkamp.

Veel GGD-testlocaties sluiten vrijdag vanwege de storm, waarvoor in delen van het land code rood is afgegeven. Bij commerciële testaanbieders kunnen mensen terecht als ze een negatieve testuitslag nodig hebben voor een bezoek aan bijvoorbeeld het theater, of voor op reis. "Mensen die morgen op vakantie gaan en daar een negatieve testuitslag voor nodig hebben, moeten wel gewoon bij ons terechtkunnen vandaag," aldus Emmelkamp.

Ook Spoedtestcorona houdt de binnenlocaties vooralsnog open. De aanbieder heeft dertig teststraten binnen, zegt directeur Jeroen de Jong. "We hebben ook nog wat tentopstellingen en mobiele units." Mogelijk worden die vrijdag wel gesloten.

Wat personeel van de commerciële teststraten moet doen als ze na de werkdag in de storm huiswaarts willen, weet De Jong nog niet. "We zijn dat nog aan het bekijken. Het kan zijn dat we bijvoorbeeld iets eerder dichtgaan, zodat personeel nog veilig naar huis kan." Ook Emmelkamp ziet vooralsnog geen reden om testlocaties te sluiten omwille van het personeel. "Zij kunnen beter binnen schuilen tot de storm over is zou ik zeggen."

De aanbieder Spoedteststraat.nl laat via de website weten "gewoon open" te blijven vrijdag. "Uiteraard hopen we dat u veilig kan reizen tijdens het stormachtige weer en blijft voorzichtigheid geboden", aldus het bedrijf in een bericht aan klanten.

LEES OOK: Nederland krijgt door klimaatverandering te maken met snellere stijging zeespiegel, meer droogte én extreme regenbuien, verwacht KNMI