Waar op de wereld kun je het prettigst wonen? Ondernemingen willen dat graag weten. Ze merken dat het aantrekken en het vasthouden van personeel makkelijker is in fijne, leefbare steden.

Plekken met een goede kwaliteit van leven zijn daarom aantrekkelijk voor zowel individuen als bedrijven. Vandaar dat de wereldwijd opererende consultancyfirma Mercer voor de 21e keer een ranglijst heeft opgesteld van de meest leefbare steden ter wereld.

Mercer onderzocht meer dan 230 steden over de hele wereld. De firma keek naar huisvestingsmogelijkheden, opleidingen, voorzieningen, transport, de omgeving, recreatie en het politieke en sociale klimaat.

Europese steden scoren heel goed in de ranglijst. Net buiten de top 10, op nummer elf staat Amsterdam.

Dit is de top 11 van beste steden:


11. Amsterdam

Met de fraaie grachtengordel, topmusea en een rijke historie is Amsterdam als een openluchtmuseum voor de vele toeristen. De hoofdstad heeft de sfeer van een metropool maar Amsterdammers, bezoekers en expats kunnen met de fiets elke uithoek van de stad bereiken. Het is de thuisbasis van voetbalclub Ajax en de bakermat van ABN Amro en ING.

Lees ook op Business Insider

Daarnaast is Amsterdam een serieuze optie voor bedrijven en instanties die het Verenigd Koninkrijk verlaten vanwege Brexit. Het EMA (Europees Geneesmiddelen Agentschap) heeft de oversteek al bijna gemaakt. Dit jaar nog vestigt het agentschap zich in Amsterdam.

Overigens staat Amsterdam niet alleen op de 11e plek, deze wordt gedeeld met Sydney. In deze is Business Insider Nederland ietwat partijdig en heeft daarom voor een foto van Mokum gekozen.


10. Basel

Foto: bron Shutterstock

Basel is de derde grootste stad van Zwitserland. Het is de geboorteplaats van tennislegende Roger Federer. Gelegen aan de Rijn, is het een centrum voor farmaceutische bedrijven zoals Roche en Novartis. Basel is ook een echte kunststad en beschikt over 40 musea.


9. Genève

Foto: bron Shutterstock

Genève is de tweede stad van Zwitserland. Het ligt aan de zuidelijke punt van het Meer van Genève en biedt uitzicht op de Alpen en de Jura. Het is de thuisbasis van multinationals als Rolex en Richemont, maar ook van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en het Rode Kruis.


8. Kopenhagen

Foto: bron mapics/Shutterstock

De hoofdstad van Denemarken heeft uitgestrekte tuinen, grote paleizen en historische kerken. Danske Bank, Maersk, Netto en Pandora hebben er hun hoofdkantoor.


7. Frankfurt

Foto: bron Shutterstock

De Duitse stad Frankfurt is een van de belangrijkste financiële centra van Europa, met de Europese Centrale Bank, de Frankfurt Stock Exchange, Deutsche Bank, Commerzbank en andere financiële instellingen. De idyllische oude stad, beroemde musea, weelderige openbare tuinen en sierlijke kerken behoren tot de meest populaire attracties.


6. Düsseldorf

Foto: bron Alen Djuderija Photography/ Flickr

De Duitse stad Düsseldorf is een internationaal zakelijk en financieel centrum, waar de hoofdkantoren van Henkel, Trivago en Vodafone Duitsland gevestigd zijn. Het staat bekend om zijn vele universiteiten, tientallen musea, groene parken en meer dan honderd kunstgaleries.

Dit jaar delen drie steden de derde plaats, vandaar een grote stap naar de nummers drie.


3. Auckland

Foto: bron FLICKR/Loïc Lagarde

De grootste stad van Nieuw-Zeeland geeft bezoekers en inwoners de kans om vulkanen te beklimmen, naar nabijgelegen eilanden te reizen, te genieten van lokaal eten en wijn, en kunstgalerijen en musea te bezoeken.


3. München

Foto: bron Sean Pavone/Shutterstock

München, de op twee na grootste stad van Duitsland heeft historische gebouwen, beroemde musea, bierhallen en andere attracties. Allianz, BMW en andere multinationals hebben er hun hoofdkantoor.


3. Vancouver

Foto: bron Shutterstock/mffoto

De Canadese stad Vancouver heeft bergen, waterwegen en regenwouden. Toeristen en de lokale bevolking kunnen genieten van activiteiten zoals vogels kijken, vissen, kamperen, wandelen en snowboarden. Lululemon, Sony Pictures Imageworks en PlentyOfFish hebben hun hoofdkantoor in Vancouver.


2. Zürich

Foto: bron Shutterstock

Zwitserlands grootste stad is de runner up dit jaar. Zürich is beroemd om zijn musea, kunstgalleries, promenades aan het water en de oude stad. Credit Suisse, UBS en voetbalorganisatie FIFA hebben hun hoofdkwartier in de stad.


1. En de winnaar… Wenen

Foto: bron TripAdvisor

De hoofdstad van Oostenrijk staat bovenaan de lijst. Wenen, beroemd om z’n barokke kastelen, historische kerken, pittoreske tuinen staat op 1. De stad heeft natuurlijk een rijke muzikale historie als de stad van Mozart en Beethoven. In Wenen zijn ook internationale organisaties als de Verenigde Naties en OPEC.

LEES OOK: