Met koersstijgingen van gemiddeld 140 procent is de eerste dag van de Star Market een groot succes. De nieuwe Chinese beurs moet de tegenhanger worden van het Amerikaanse Nasdaq. Vraag is of dat ook op de lange termijn lukt.

Op de eerste handelsdag werden de aandelen van slechts 25 bedrijven verhandeld. Zij kwamen door de selectie van de Chinese overheid. Star Market richt zich op Chinese techbedrijven, in de hoop dat uitgifte van aandelen op die beurs de bedrijven een boost kan geven.

Zo willen de Chinezen ook de uittocht van succesvolle technologieconcern stoppen. Chinese giganten als Alibaba en Baidu worden namelijk in het buitenland verhandeld, aan respectievelijk de New York Stock Exchange en de Nasdaq.

Als de eerste dag van voorspellende waarde is, lijken de Chinezen een goede gok te hebben gewaagd. Gemiddeld stegen de koersen van de deelnemende bedrijven met 140 procent, volgens persbureau Bloomberg. Chipfabrikanten Anji en Montage Technology maakten de grootste klappers. Anji steeg met liefst 520 procent, Montage Technology met 285 procent.

Een van de redenen achter het succes van Star Market is de steun van de Chinese overheid. Het plan voor de beurs werd vorig jaar door president Xi Jinping gepresenteerd. Meer dan 140 bedrijven, met een waarde van in totaal 18,7 miljard dollar, hebben zich aangemeld voor de beurs.

Bedrijven kunnen zich vrij registreren voor de beurs zonder eerst aangemeld te zijn bij de overheidswaakhond. Vooral voor startups is dat aantrekkelijk. Voorheen mochten bedrijven die nog geen winst hadden gemaakt niet op de Chinese beurs verhandeld worden.

Ook de grote koersstijgingen zijn opmerkelijk. Op de beurzen van Shanghai en Shenzhen worden de koersen gereguleerd. Op de eerste dag mag de koers daar met maximaal 44 procent stijgen, en daarna met maar 10 procent per dag. Op de Star Market zijn die regels niet van toepassing.

Lees ook op Business Insider

Of de nieuwe Alibaba of Huawei bij een publieke notering ook voor de kersverse beurs kiest, is afwachten. China heeft een geschiedenis van mislukte beursfondsen. Zo flopte in 2015 het met veel bombarie aangekondigde ChiNext. Ook die beurs was bedoeld voor kleine techbedrijven. Op dit moment is er nog 60 procent van de piekwaarde over.

Het is afwachten of Star Market dat zal overtreffen.

Lees meer: