De staatsschuld van Nederland is in het tweede kwartaal opgelopen tot 73,9 procent van het bruto binnenlands product.

Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat (pdf) woensdag.

Een jaar eerder kwam de schuld nog overeen met 68,4 procent van de omvang van de totale Nederlandse economie. In de eerste 3 maanden van dit jaar liep dit op tot 72 procent.

Staatsschuld blijft oplopen

Ondanks bezuinigingen en lastenverzwaringen blijft de staatsschuld van Nederland ook het komende jaar stevig oplopen, schreef Z24’s Mathijs Bouman vorige maand. Iedere dag komt er gemiddeld 41 miljoen euro bij.

De staatsschuld is in dit geval de EMU-schuld. Daarin zit de schuld van de Rijksoverheid, maar ook die van lagere overheden. Deze EMU-schuld moet volgens de regels van het Stabiliteitspact eigenlijk onder de 60 procent van het bruto binnenlands liggen.

Eind 2014 bedraagt de staatsschuld dan 466 miljard euro, blijkt uit de Miljoenennota die op Prinsjesdag werd gepubliceerd. Dat is het hoogste bedrag ooit. Als percentage van het bruto binnenlands product komt de schuld eind 2014 uit op 76,1 procent (het Centraal Planbureau verwacht zelfs 76,3 procent). In 2007 stond dit percentage nog op 45,3.

De schuldquote komt akelig dicht in de buurt van de 78,5 procent, die in 1993 werd bereikt. Dat was het jaar met de hoogste schuldquote van de afgelopen vijftig jaar.

Nederland telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek momenteel 16.795.004 inwoners. Op elk van hen drukt eind 2014 een schuld van 27.746 euro. Dat is zo’n 1.150 euro meer dan op dit moment. Anders gezegd: een iPad Mini, elke vijf maanden, voor iedere inwoner van Nederland.

In vergelijking met de rest van Europa

De staatsschuld van de eurolanden steeg in het tweede kwartaal tot gemiddeld 93,4 procent. Griekenland draagt met 169 procent veruit de zwaarste schuldenlast, gevolgd door Italië (133 procent) en Portugal (131 procent).

Estland heeft de laagste schuldenlast in het eurogebied. De staatsschuld van de Baltische staat bedraagt nog geen 10 procent van het bbp.

Lees ook

Mathijs Bouman: Hoge schuld maakt Nederland kwetsbaar

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl