ABN Amro-dochter Moneyou wijst zakelijke spaarders de deur. Deze week kregen klanten met een zakelijke spaarrekening een mailtje of ze hun spaargeld willen opnemen.

Sowieso zijn banken voor (kleine) ondernemers met een zakelijke spaarrekening minder coulant: de rentes liggen nóg lager dan bij particuliere spaarrekeningen.

Vanaf november is Zakelijk Sparen niet meer mogelijk bij Moneyou. Doe je niks, dan sluit Moneyou de rekening en boekt je spaargeld in november terug naar een tegenrekening.

De reden voor Moneyou om te stoppen? Moeilijke marktomstandigheden en de lage rente van de Europese Centrale Bank. “In deze markt is het voor ons lastig om kwalitatief goede, aantrekkelijke en onderscheidende spaarproducten voor de zakelijke doelgroep aan te bieden”, schrijft de bank in een e-mail aan zakelijke cliënten.

In een toelichting zegt de woordvoerder van Moneyou tegen Business Insider: “In de spaarmarkt is het lastig om je te onderscheiden op rente, en uiteindelijk heeft Moneyou besloten om – met het huidige lastige renteklimaat in het achterhoofd – dat ze met het huidige product op de zakelijk spaarmarkt onvoldoende onderscheidend vermogen kan bieden. Hierdoor is er meer ruimte om de focus te verleggen op de particuliere markt en het door ontwikkelen van het succesvolle Moneyou Go platform.”

Waarom zou je zakelijk sparen als zzp'er?

Gelet op de extreem lage spaarrentes is het ook voor zelfstandige ondernemers de vraag waarom je vermogen zou aanhouden op een spaarrekening die vrijwel niets oplevert. Daar zijn een paar argumenten voor te vinden.

Een eerste voordeel van het apart houden van je zakelijke gelden is natuurlijk dat je overzicht houdt. Je buffer voor mindere tijden of voor investeringen verdwijnt niet zomaar in consumptieve uitgaven.

Een extra voordeel is dat je over het geld in je bedrijf geen vermogensrendementsheffing box 3 betaalt. De rente is dan wel laag, maar je betaalt over het saldo op een zakelijke rekening geen vermogensbelasting.

Voor spaargeld op een privéspaarrekening geldt boven de vrijstelling van 30.361 euro een effectieve belasting 0,58 procent op vermogen tot een ton. En daarboven is het belastingpercentage hoger, zoals te zien is in onderstaande tabel.

Banken bieden kleine ondernemers met extra lage spaarrente

Opvallend is wel dat er geregeld een verschil is tussen spaarrente voor particuliere spaarders en (kleine) ondernemers die sparen.

Kijk je bijvoorbeeld op vergelijkingssite spaarrente.nl dan valt op dat bijvoorbeeld de banken NIBC, Knab en verzekeraar Nationale Nederlanden op particuliere spaarrekeningen nog rentes van 0,2 procent of hoger bieden. NIBC biedt van deze drie de hoogste rente, een kwart procent bij een direct opvraagbare rekening.

De hoogste rente op zakelijke spaarrekeningen is veel lager. Je krijg je bij RegioBank en SNS maar 0,05 procent en Knab staat op de derde plaats qua zakelijke spaarrente met 0,03 procent rente.

Knab biedt zakelijke spaarders nog geen zevende van de rente op een particuliere spaarrekening. Die is namelijk 0,22 procent.

Onderstaande tabel laat het verschil zien tussen rentes op zakelijke en particuliere spaarrekeningen

Wat de spaartarieven goed illustreren is dat banken worstelen met grote spaarbedragen. Bij Van Lanschot, een bank die zich specialiseert in vermogende particulieren en middelgrote ondernemers, is er voor hogere spaarbedragen zelfs een negatieve rente. Die geldt zowel voor particulieren als zakelijke spaarrekeningen.

Waarom een lagere rente voor zakelijke spaarders?

Sparen is sparen, zou je zeggen. Waarom zijn er die relatief grote verschillen in rentes? Amanda Bulthuis, financieel expert bij het Geld.nl en ook betrokken bij Spaarrente.nl denkt dat er drie factoren meespelen. "De concurrentie in de particuliere markt is gewoon groter en er zijn daar ook nieuwe toetreders die een plek willen bemachtigen."

Verder denkt Bulthuis dat in de zakelijke spaarmarkt vaak grote bedragen omgaan en banken zitten niet te springen om spaargeld. Banken met een overschot aan spaargeld moeten het stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB) tegen een negatieve rente. Ze moeten een vergoeding van 0,4 procent betalen op geld dat ze bij de ECB parkeren.

In de grootzakelijke markt staan bedragen geregeld maar heel kort uit, merkt Bulthuis op. Die middelen kunnen banken niet goed gebruiken voor kredietverstrekking, het is alleen maar duur geld.

Dus minder concurrentie en een spaarmarkt met grote bedragen die er ook maar even staan: het maakt zakelijke spaarrekeningen in de huidige markt voor banken weinig aantrekkelijk. Kleine ondernemers met een zakelijke spaarbuffer hebben daar ook last van.

Lees meer over sparen: