Premium content ophalen

COLUMN – Deze week maakte De Nederlandsche Bank (DNB) bekend dat Nederlanders het afgelopen jaar ruim 12 miljard euro hebben toegevoegd aan hun spaarrekeningen. Het totale spaarsaldo loopt daarmee op tot een bedrag van liefst 368 miljard euro en is zo’n 30 procent hoger dan tien jaar geleden.

Gemiddeld gaat het bij het spaargeld om 20.000 euro per Nederlander. Een gemiddelde zegt echter niet zoveel, want grote spaarders vertekenen het beeld, ze trekken het gemiddelde stevig omhoog.

Toch blijft de enorme berg aan spaargeld een vreemd gegeven, aangezien spaarrentes de afgelopen jaren richting nul procent zijn gedaald voor vrij opneembare rekeningen. Sinds kort rekenen sommige banken voor vermogende particulieren zelfs een negatieve spaarrente.

De aanhoudende populariteit van sparen is volgens DNB te verklaren uit de neiging om méér geld opzij te zetten om financiële doelen te bereiken, juist omdat de rente zo weinig oplevert. Verder sparen huishoudens ook uit voorzorg vanwege de onzekerheid over de economie.

Premium content ophalen