• De spaarrentes blijven stijgen: sinds dinsdag biedt de Italiaanse bank Banca Progetto een spaarrente van 4 procent op een 3-jarig deposito, zo meldt spaarplatform Raisin.
  • Je valt dan wel onder het Italiaanse depositogarantiestelsel en de rente wordt pas aan het eind van de looptijd uitbetaald.
  • De hoogste rente op een 3-jarig spaardeposito bij een in Nederland gevestigde bank is 3 procent.
  • Lees ook: Hypotheekrente stijgt duidelijk harder dan spaarrente, ziet DNB – dat is gunstig voor banken

Jarenlang viel er met sparen niets te verdienen. Maar dankzij de stapsgewijze renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) is sinds enkele maanden eindelijk beweging ontstaan in de spaarmarkt.

Sinds dinsdag biedt de Italiaanse Banca Progetto een spaarrente van 4 procent op een 3-jarig spaardeposito, zo meldt spaarplatform Raisin in een persbericht. Raisin biedt de mogelijkheid om vanuit Nederland spaarrekeningen te openen bij Europese banken, waaronder Banca Progetto.

Voor een spaarrente van 4 procent per jaar, moet je je geld wel drie jaar vastzetten in een deposito. Deponeer je 50.000 euro, dan kun je rekenen op ruim 6.000 euro aan rente over drie jaar. Dat is een stuk meer dan je bij Nederlandse banken kunt verdienen.

De hoogste spaarrente voor een 3-jarig deposito ligt in Nederland op 3 procent bij Yapi Kredi Bank, blijkt uit gegevens van spaarinformatie.nl.

Sparen in het buitenland: let op garantiestelsel

Wat betreft de spaarrente van 4 procent bij de Italiaanse bank loont het wel om goed de kleine lettertjes te lezen. Om te beginnen val je onder het Italiaanse depositogarantiestelsel. Dat dekt net als in Nederland tegoeden tot maximaal 100.000 euro per persoon per bank.

De minimum inleg bij Banca Progetto is 10.000 euro en de maximum inleg 100.000 euro. De spaarrente wordt pas aan het eind van de looptijd in één keer uitbetaald. Dus als je 50.000 euro inlegt, krijgt je na drie jaar de hoofdsom plus de rente terug. In dit voorbeeld 56.000 euro.

Mocht Banca Progetto gedurende de 3-jarige looptijd in de problemen komen, dan geldt voor de depositogarantie de som van het ingelegde saldo en de aangegroeide, maar nog niet uitbetaalde rente. Dit betekent ook dat als je precies 100.000 euro inlegt, de nog niet uitbetaalde rente niet onder de depositogarantie valt.

Handig om te weten is verder dat de digitale bank Banca Progetto sinds 2015 onderdeel uitmaakt van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Oaktree Capital Management.

Hoewel 4 procent rente aanlokkelijk klinkt, is dit momenteel nog lager dan de inflatie in Nederland. Die kwam in de maand april uit op 5,2 procent. Voor dit jaar zal de Nederlandse inflatie rond de 5 procent uitkomen, verwacht de Europese Commissie. In 2024 zou de inflatie moeten zakken naar gemiddeld 3,3 procent.

Voorlopig is een rente van 4 procent dus nog steeds te laag om de koopkracht van spaargeld stabiel te houden, maar het kan zijn dat dit de komende twee jaar anders wordt.

LEES OOK: Hap uit je vermogen: dit had je sinds 2017 extra moeten sparen om spaargeld waardevast te houden