Op een dag zijn smartphones niet meer relevant. Dat zal niet heel binnenkort zijn, maar sneller dan je denkt. Dan kan de smartphone worden toegevoegd aan het rijtje bieper, fax en telefoons met een draaischijf: nagenoeg uitgestorven.

Vergis je niet, het zal zeker nog een decennium duren voordat de smartphone langzaam uit onze broekzak of handtas verdwijnt. (En als we allemaal cyborgs zijn in 2027, dan neem ik mijn woorden terug.)

Stap voor stap zagen bedrijven als Microsoft, Facebook en Amazon aan de stoelpoten van de smartphone, net als Elon Musk en talloze innovatieve startups die nog door moeten breken.

Als de smartphone eenmaal op het kerkhof ligt, dat worden de dingen pas echt raar. Niet alleen qua technologie, maar ook de invloed daarvan op ons dagelijks leven. Misschien verandert ons hele concept wel van wat het betekent om mens te zijn.

Hieronder een kort overzicht van de technologische ontwikkelingen die uiteindelijk zullen leiden tot de ondergang van de smartphone – en hoe de wereld er daarna uit zal zien.

De korte termijn

Mensen zien de iPhone, en andere smartphones die daarna kwamen, als revolutionaire apparaten. Ze zijn klein genoeg om overal mee naartoe te nemen, krachtig genoeg om steeds meer dagelijkse taken af te handelen en hebben de juiste mix van camera's en GPS-sensoren om apps als Snapchat en Uber mogelijk te maken.

Maar bekijk de smartphone eens vanuit een ander perspectief. Traditionele desktops en laptops bestaan uit een muis, toetsenbord en monitor. Bij een smartphone gebeurt de invoer via het aanraakscherm, maar voor de rest is het concept hetzelfde - alleen in een kleiner jasje.

Neem bijvoorbeeld de Galaxy S8, het nieuwste paradepaardje van Samsung. Het is een prachtig en krachtig toestel met een bijna randloos scherm. Indrukwekkend, maar het is meer een evolutie dan revolutie.

Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S8. Bron: Business Insider

Veelzeggend is dat de Galaxy S8 voorzien is van een nieuwe digitale assistent. Samsung belooft dat je in de nabije toekomst je smartphone volledig kunt bedienen met stemcommando's via Bixby. Ook krijg je bij het toestel een nieuwe versie van Samsungs virtual reality-bril die samen met Facebook-dochter Oculus is ontwikkeld.

Hetzelfde verhaal bij de volgende iPhone. Naar verluidt krijgt Siri een flinke opfrisbeurt en is de camera aan de voorzijde voorzien van een 3D-scanner. Daarmee komt augmented reality in handen van steeds meer mensen.

Verder zijn apparaten als de Amazon Echo, Sony Playstation VR en de Apple Watch populair. Weliswaar nog niet op grote schaal, maar ze zijn zeker een succes te noemen. Dat zal andere techbedrijven - groot en klein - inspireren om te blijven experimenteren met nieuwe manieren om computers te bedienen.

De middellange termijn

Op de middellange termijn zullen al deze nieuwe technologieën samenkomen in iets wat heel vertrouwd voelt, maar toch bizar is.

Microsoft, Facebook, Google en de mysterieuze startup Magic Leap werken aan augmented reality-brillen die 3D-beelden rechtstreeks in je ogen projecteren. Apple zou hier volgens geruchten ook mee bezig zijn.

Augmented reality kan op termijn de smartphone, televisie en alle andere apparaten met een scherm vervangen, zei Microsoft-medewerker Alex Kipman onlangs tegen Business Insider. Als alle belletjes, chatgesprekken, films en games direct op je netvlies belanden en een virtuele laag boven op de werkelijkheid vormen, dan heb je een smartphone of tv niet meer nodig.

apple airpods in ear

Met de AirPods van Apple heb je Siri altijd in je oor. Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Ondertussen nemen gadgets als de Amazon Echo en Apple's AirPods een steeds centralere plek in in de wereld. Digitale assistenten als Siri, Alexa, Bixby en Cortana worden voortdurend slimmer. Straks praten wij niet alleen tegen computers, maar praten computers ook terug.

Met andere woorden, computers beïnvloeden je zintuigen rechtstreeks - nog meer dan nu al het geval is. Technologie zal een schakel zijn tussen wat jij ziet en hoort. En dat is best eng. Bedenk je maar eens wat het betekent als Facebook niet alleen bepaalt wat jij leest op je telefoon, maar ook invloed heeft op hoe je de wereld om je heen ervaart.

Maar dat is natuurlijk niet het verhaal van de techbedrijven. Zij beloven dat technologie en de werkelijkheid beter op elkaar aan zullen sluiten. Geen voorovergebogen mensen meer die turen naar hun smartphone. Technologie zal juist naar de achtergrond verdwijnen en als vanzelfsprekend worden gezien. De digitale en fysieke wereld worden één.

De bizarre toekomst

Maar het kan nog gekker. Al die technologieën waar bedrijven miljarden aan ontwikkelingskosten in hebben gestopt monden vaak nog uit in een fysiek apparaat dat je bij je moet dragen. Een bril, hoe geavanceerd ook, moet je nog steeds op je neus zetten.

Er zijn bedrijven die verder kijken. Zoals Neuralink, een nieuwe startup waar Elon Musk mede-oprichter van is. Dit bedrijf wil microchips implanteren in de hersenen van mensen om zo een verbinding te maken tussen kunstmatige intelligentie en ons brein. Dat moet er uiteindelijk toe leiden dat gedachten kunnen worden gedownload, maar ook ziektes als epilepsie of parkinson kunnen mogelijk genezen worden.

De technologie heet neural lace en zou volgens een hoop slimme mensen best kunnen werken. Het is de logische vervolgstap op het samenvoegen de fysieke en digitale wereld: mens en machine worden één. Dit is het pad waar Steve Jobs ons met de iPhone op heeft gezet. Smartphones geven ons toegang tot een wereld aan informatie, augmented reality projecteert die informatie voor onze ogen en implantaten pompen alles direct in je brein.

Ray Kurzweil

Futuroloog Ray Kurzweil. Bron: Tech Insider

Volgens Musk betekent de opkomst van kunstmatige intelligentie dat de mens zich wel moet verrijken met technologie, omdat machines anders een te grote voorsprong krijgen. Futuroloog Ray Kurzweil roept dit al jaren. Hij verwacht dat in 2030 ons brein in directe verbinding staat met het internet.

De fysieke samensmelting van mens en machine is angstaanjagend. Niet voor niets vragen sciencefictionauteurs, technologen en filosofen zich af wat de mens tot mens maakt. Tegelijkertijd is het idee zo vooruitstrevend dat we nog geen idee hebben hoe die wereld er in de praktijk uitziet.

Als de smartphone ten onder gaat, is dat het einde van een tijdperk op meerdere manieren. Voorbij is de tijd dat we apparaten bij ons dragen in een broekzak of handtas; we worden cyborgs. En ja, dat is bizar en vervreemdend.

En toch, veel experts zeggen nu al dat smartphones ons superkrachten geven. We hebben toegang tot praktisch alle kennis ter wereld in de palm van onze hand. Dat is veel meer dan waar Moeder Natuur ons mee heeft gezegend. Het menselijke brein verrijken met technologie zou in dat opzicht de ultieme superkracht zijn. Maar misschien ben ik gewoon een optimist.

LEES OOK: Al 64 jaar zijn veel mensen niet in staat deze puzzel op te lossen – jij wel?