Een selfie-camera die 3D kan ‘zien’, dat zal waarschijnlijk één van de baanbrekende eigenschappen van de volgende iPhone worden. Zo voorspelt althans de vermaarde Apple-analist Ming-Chi Kuo van de Taiwanese financiële dienstverlener KGI Securities.

Zo’n camera zou niet alleen betere en scherpere selfies opleveren, maar bovendien in staat zijn om gezichten te herkennen, je irissen te scannen en tal van toepassingen van avatars. Straks kun je dus wellicht games spelen waarbij je eigen hoofd op dat van een karakter wordt geprojecteerd.

Deze zogenoemde ‘augmented reality’ is een onderwerp dat Apple-CEO Tim Cook graag mag bespreken. De nieuwe camera zou de mogelijkheden hebben om dat tot een alledaags fenomeen te maken. Dit soort stappen zet Apple meestal met de hulp van een aangekocht bedrijf, zoals Faceshift of Primesense.

Analist Ming-Cho Kuo vermoed dat Sony de hele camera gaat maken en verder gebruik zal maken van Lumentum laser-technologie. “Latere iPhones zouden een vergelijkbaar systeem voor de achtercamera kunnen krijgen.”

En dat zijn verre van de enige geruchten over hoe de nieuwe iPhone 8 eruit gaat zien. De kosten zouden wel eens fors omhoog kunnen gaan, waarbij sommige experts denken aan een prijskaartje van boven de 1.000 dollar. De home-knop zal geïntegreerd worden in het volledig doorlopende, randloze scherm met OLED-techniek.