De volledige inboedel van het failliete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam gaat onder de hamer.

Troostwijk Veilingen biedt als eerste de inventaris van de afdeling radiologie aan en zal in de komende maanden ook die van de operatiekamers, verpleegafdelingen, poliklinieken en facilitaire dienst in de verkoop doen. Curator Marc van Zanten hoopt dat er miljoenen binnenkomen om de vele schuldeisers te kunnen afbetalen.

Hij verwacht overigens niet dat de opbrengst voldoende zal zijn om alle schulden, die worden geschat op zo’n 40 tot 50 miljoen euro, af te betalen. De afgelopen maanden hebben al veel partijen hun interesse getoond, uit binnen- en buitenland.

Volgens veilingmeester Teun van Leeuwen is het uniek dat de inboedel van een heel ziekenhuis wordt geveild. Het gaat om duizenden veilingkavels, waaronder hele operatiekamers, röntgenapparatuur, patiëntenmonitoren, maar ook bedden, operatiegereedschap, kastjes en zelfs de inhoud van een hout- en metaalbewerkingswerkplaats van de technische dienst.

Ook is er een MRI-scanner te koop. Het ziekenhuis betaalde er bij de aanschaf in 2006 bijna een miljoen euro voor, nu kunnen geïnteresseerden bieden vanaf 10.000 euro. De koper moet wel rekening houden met onderhoudskosten van rond een ton per jaar. Voor apparatuur met een radioactieve bron is bovendien een vergunning nodig.

Echoapparatuur en een defibrillator voor een prikkie

En dol op echo’s? Er is ook een compleet echografiesysteem te koop. Op donderdag aan het eind van de middag was het hoogste bod het openingsbod van slechts 100 euro. Maar daar hoort dan wel de benodigde röntgenapparatuur bij en dat gaat minimaal 10.000 euro kosten.

Lees ook op Business Insider

En de trotse eigenaar worden van een defibrillator om bewusteloze hartpatiënten het leven te redden? Vooralsnog kost een defibrillator uit de inboedel van het Slotervaart niet meer dan een tientje. Voor datzelfde bedrag kan je ook een digitale thermometer of een heuse operatielamp kopen.

Maar de prijzen gaan ongetwijfeld nog oplopen, want de veiling duurt in totaal 20 dagen. Iedereen kan bieden tot woensdagochtend 27 maart, maar let op: voor bepaalde apparaten is wel een vergunning nodig.

Privacygevoelige gegevens

Voor verkoop moesten alle patiëntengegevens worden gewist. Wat rest zijn archieven met privacygevoelige informatie. Volgens de curator is het onderbrengen ervan zeer complex. Inmiddels is bekend dat het weefselarchief naar het Amsterdam UMC gaat. Ondanks de invoering van de elektronische patiëntendossiers lagen er nog 500.000 papieren exemplaren opgeslagen in het ziekenhuis. Volgens de wet moeten die tot vijftien jaar na de laatste behandeling bewaard blijven. Van Zanten zegt dat ook hiervoor een oplossing binnen handbereik is.

Inmiddels hebben zich al tientallen partijen gemeld die het gebouw willen kopen. De curator wil op korte termijn me de gemeente hierover praten.

Het Slotervaart ging op 25 oktober failliet. Het onderzoek naar de oorzaak is nog niet afgerond.

Lees meer: