Het kleine olie- en gasbedrijf Oranje-Nassau Energie neemt de belangen van Shell en Esso over in een gasveld in het Britse deel van de Noordzee. Voor Shell gaat het om klein spul, voor investeerders Marcel van Poecke en Rijkman Groenink om een aanzienlijk transactie.

Oranje-Nassau Energie is een kleine speler in de olie- en gaswereld, als producent onder meer actief op de Noordzee. De firma kreeg in 2009 extra kleur, toen Oranje-Nassau Energie in handen kwam van een investeringsvehikel van ondernemer Marcel van Poecke, voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink en Jan Onderdijk. Naast deze drie investeerders hebben ook Dyas UK en Sumitomo een belang in de Oranje-Nassau Energie.

Rijkman Groenink kreeg bij de overname van ABN Amro in 2007 – door het trio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander – als scheidend topman een bedrag van in totaal 30 miljoen euro mee. De deelname in Oranje-Nassau Energie is één van de investeringsactiviteiten waar Groenink sindsdien mee is gestart.

Shell verkoopt belang gasveld aan Oranje-Nassau Energie

Dinsdag kondigde Oranje-Nassau Energie aan een 50-procentbelang in het Sean-gasveld te nemen, dat gelegen is in het Britse deel van de Noordzee. Verkopende aandeelhouders zijn Shell en Esso.

De transactie moet nog goedgekeurd worden door de Britse autoriteiten, en zal dan met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2014 gelden.

Voor Shell past de desinvestering in de strategie van topman Ben van Beurden om alleen te investeren in de grootste en meest rendabele winningsprojecten ter wereld. Bij de verkoop gaat het voor Shell om een kleine transactie. De olie- en gasreus produceert dagelijks zo'n 3 miljoen vaten, terwijl het bij het Sean-veld om een productie van duizenden vaten per dag gaat.

Vanuit het perspectief van Oranje-Nassau is echter sprake van een substantiële deal. Het bedrijf verwacht door de deelname van 50 procent in het Sean-gasveld de totale dagelijkse productie van olie en gas te kunnen opvoeren van 11 duizend vaten naar 19 duizend vaten van circa 159 liter. Het gaat hier om een maatstaf waarbij de gasproductie wordt omgerekend in olie-equivalenten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl