Shell trakteert aandeelhouders de komende jaren op riante uitkeringen, via het reguliere dividend én via de inkoop van eigen aandelen, stelt directeur Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer in een analyse op beurssite finanzen.nl.

De overname van British Gas begin 2016 heeft van Shell een grote cashflowmachine gemaakt. Bij een olieprijs van 60 dollar per vat verwacht Shell dat de vrije cashflow tegen 2025 zal aantrekken tot jaarlijks 35 miljard dollar. Al dat geld wil Shell niet in huis houden.

Shell sprak daarom onlangs de intentie uit om in de periode 2021-2025 voor meer dan 125 miljard dollar aan de aandeelhouders uit te keren in de vorm van dividenden en de inkoop van eigen aandelen. Dit komt bovenop het huidige aandeleninkoopprogramma van 25 miljard dollar dat nog loopt tot en met 2020.

Inclusief de dividenden die Shell de komende anderhalf jaar nog zal uitkeren, zal het olieconcern tot en met 2025 circa 175 miljard dollar teruggeven aan de aandeelhouders. Ter vergelijking, in dollars gemeten bedraagt de beurswaarde van Shell nu 256 miljard, signaleert Hafkamp.

De jaarlijkse aandeelhoudersvergoeding komt volgens de beleggingsstrateeg op meer dan 10 procent te liggen. Zo’n 6 procent daarvan is het dividend en de andere 4 procent komt voor rekening van de inkoop van eigen aandelen

Lees de hele analyse van Martine Hafkamp over Shell op finanzen.nl »

Lees ook op Business Insider