Volgens de milieu-activistische aandeelhouder Follow This kan Shell niet garanderen dat het bedrijf in 2030 minder CO2 uitstoot dan in 2019.

Shell zegt wel de doelen van Parijs te gaan halen.

Follow This is een initiatief van energiejournalist Mark van Baal om via het aandeelhouderschap van Shell druk uit te oefenen op de energiereus om duurzamer te worden.

Follow This heeft, net als de afgelopen jaren, een eigen klimaatresolutie ingediend voor de aandeelhoudersvergadering van Shell. Het bestuur raadt de aandeelhouders af om voor die resolutie te stemmen.

Shell kan niet garanderen dat het bedrijf in 2030 minder CO2 uitstoot dan in 2019 en dat het bedrijf in 2030 minder investeert in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare brandstoffen. Dat concludeert de milieu-activistische aandeelhouder Follow This na een vragensessie voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van het olie- en gasbedrijf.

Shell zegt wel de doelen van Parijs te gaan halen.

Shell kon desgevraagd niet bevestigen de door Follow This genoemde vereisten al in 2030 te behalen. Topman Ben van Beurden verwees naar de ambities die Shell heeft voor de langere termijn, tot 2050, als Shell en zijn klanten volledig CO2-neutraal moeten zijn.

Hij vroeg Follow This daarbij om geduld. “Het bedrijf dat we hebben, is gedurende een eeuw opgebouwd. We kunnen dat niet van de ene op de andere dag omgooien.”

Shell geeft later dit jaar een update over de strategie

Van Beurden beloofde een update te geven over de strategie van Shell als de coronacrisis achter de rug is. Een woordvoerder van Shell zei later dat er in de tweede helft van dit jaar al een update staat gepland.

De zegsman wees er verder op dat de klimaatdoelen volgens het olie- en gasbedrijf wel in lijn zijn met het akkoord van Parijs. "Een grote groep van belangrijke aandeelhouders steunt onze aanpak. Het is jammer dat Follow This niet tot deze groep behoort, maar we blijven uiteraard met ze in gesprek."

Follow This heeft, net als de afgelopen jaren, een eigen klimaatresolutie ingediend voor de aandeelhoudersvergadering van Shell. Het bestuur raadt de aandeelhouders af om voor die resolutie te stemmen.

Mark van Baal versus Shell

Follow This is een initiatief van energiejournalist Mark van Baal om via het aandeelhouderschap van Shell druk uit te oefenen op de energiereus om duurzamer te worden.

Lees meer: Deze ingenieur uit Delft verkocht ooit koelmachines voor containers – nu probeert hij megabedrijf Shell van de olie en het gas af te krijgen

Eind 2018 leek Van Baal succes te boeken. Shell kondigde aan kortetermijndoelen te stellen om zijn CO2-uitstoot te verminderen en de beloning van het topmanagement daaraan te verbinden.

De Brits-Nederlandse multinational heeft zelf het voornemen om de 'CO2-intensiteit' van de energieproducten die het verkoopt in 2050 gehalveerd te hebben. Daartoe wil het bedrijf steeds meer gaan investeren in zon, wind en CO2-opslag.

Shell Nederland maakte in februari samen met Gasunie en Groningen Seaports plannen bekend om het grootste windmolenpark op zee ter wereld aan te leggen in de Noordzee en met de stroom de grootste groene waterstoffabriek van Europa te voeden. Die moet in de Eemshaven verrijzen.

Rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell

Ondanks de groene plannen staan Shell en Milieudefensie in december 2020 tegenover elkaar in de rechtszaal. Samen met zes andere organisaties en 17.000 mensen die zich als mede-eiser hebben opgegeven, eist Milieudefensie dat het olie- en gasbedrijf de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch vermindert. De rechtbank in Den Haag heeft vier zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak.

De eisers spanden hun zaak aan in april 2018. Hun eis komt erop neer dat Shell zijn investeringsagenda in lijn moet brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent concreet dat de CO2-uitstoot die toe te schrijven is aan olie en gas die de multinational uit de grond haalt wat hen betreft in 2030 met 45 procent moet zijn gedaald en in 2050 tot nul.

Shell noemt de zaak "juridisch onhoudbaar", zo liet het eerder weten in zijn verweer tegen de aanklacht. Het bedrijf zegt het met Milieudefensie eens te zijn dat "de samenleving dringend actie moet ondernemen tegen klimaatverandering", maar de rechtszaal vindt Shell "niet de juiste plek om dit te bereiken".

Het bedrijf ziet zichzelf overigens als voorloper op het gebied van klimaatdoelen, al draait het bedrijf nu nog hoofdzakelijk op olie en gas. 

Lees meer: