Bitcoin en andere cryptomunten maken fikse sprongen dit jaar. Afgelopen weekend trad weer een forse koersval op.

De waarde de bitcoin zakte afgelopen weekend plots met zo’n 400 dollar tot onder de 2.000 dollar; maandagochtend noteerde de grootste cryptomunt weer iets boven de 2.000 dollar.

Ethereum, de tweede cryptomunt qua marktwaarde, viel gedurende het weekend even terug van 200 dollar naar 134 dollar, om maandagochtend weer op ongeveer 175 dollar te noteren.

Begin dit jaar leek het alleen maar crescendo te kunnen gaan met cryptomunten. Bitcoin werd tussen januari en medio juni ruim 300 procent meer waard en ethereum ging zelfs ruim 30 keer over de kop.

Bitcoin, ethereum, ripple: hard omhoog, hard omlaag

De totale markt van cryptomunten omvat meer dan 900 digitale valuta die met computernetwerken buiten overheden om worden beheerd. Sinds medio juni is er over een breed front sprake van koersdalingen.

Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de waarde van alle cryptomunten op de site coinmarketcap.com. Te zien is dat die medio juni op 115 miljard dollar piekte. Sindsdien is er zo'n 42 miljard dollar aan cryptowaarde verdampt, een verlies van 36 procent.

(klik voor uitvergroting)

bitcoin, ethereum

Belangrijk om te weten is wel dat van de totale marktwaarde de top drie  - bitcoin, ethereum en ripple - goed is voor 46 miljard dollar. Op de huidige totaal van 73 miljard dollar is dat ruim 60 procent.

Koersdalingen cryptomunten

Over de achterliggende reden van de recente koersdalingen wordt veel gespeculeerd. Twee verklaringen worden veel genoemd - zie ook dit artikel op finanzen.nl. 

De eerste is dat de snelle koersstijgingen van de eerste helft van dit jaar hebben geleid tot onrealistische waarderingen. Vandaar de terugval.

Daarnaast is het vooral rond bitcoin spannend de komende weken. Tussen ontwikkelaars van bitoin woedt een soort 'burgeroorlog'. Die strijd wordt naar verwachting de komende weken beslecht en bepaalt mogelijk hoe succesvol bitcoin in de toekomst zal zijn. Lees hier meer over de strijd om de zeggenschap over bitcoin.

Interessant is in dit verband ook dat zakenbank Morgan Stanley enkele dagen geleden signaleerde dat bitcoin momenteel vooral gebruikt wordt als belegging om mee te speculeren. Met de acceptatie als betaalmiddel door grote webwinkels wil het nog niet echt vlotten.

LEES OOK Best wel eng, zegt de grootste vermogensbeheerder ter wereld met $ 5.000 miljard over de grafieken van cryptomunten.